Ви тут:
Суспільство Україна 

Мінрегіон закликає народних депутатів прийняти законопроекти, необхідні для сталої роботи підприємств ЖКГ

Мінрегіон закликає народних депутатів якнайшвидше розглянути та прийняти низку ключових змін до законодавства у сфері житлово-комунального господарства.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Міністерства.

«Зміни, які передбачені цими законопроектами, вкрай необхідні для подальшої сталої роботи житлово-комунального господарства. Мінрегіон неодноразово наголошував на необхідності їх прийняття Верховною Радою України. Однак досі рішення не прийнято, що ставить під сумнів можливість функціонування підприємств галузі, їх безперебійної роботи, зокрема в опалювального період 2020/2021 рр», – зазначила заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

З 2017 року в Україні діє Закон України «Про житлово-комунальні послуги», яким визначено нову класифікацію житлово-комунальних послуг, передбачено нову систему взаємовідносин, що виникають у процесі надання та споживання цих послуг і різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, визначено особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку, а також змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам. Для забезпечення практичної реалізації нових «правил гри», Мінрегіоном було розроблено та затверджено Урядом нові підзаконні акти, а також актуалізовано чинні. Водночас було виокремлено проблемні питання, які потребують якнайшвидшого вирішення на законодавчому рівні.

За результатами спільної роботи профільного Комітету та Мінрегіону у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (реєстр. №2458). Законопроект, зокрема, передбачає одномоментний перехід на нові договори про надання комунальних послуг та запровадження публічних договорів-приєднання про надання комунальних послуг, врегулювання питання технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та управління багатоквартирними будинками, удосконалення тарифної політики та зменшення кількості платежів для споживачів комунальних послуг.

Крім того, Мінрегіон та народні депутати України напрацювали законопроекти, спрямовані на вирішення проблемних питань підприємств теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства, вдосконалення та забезпечення безперебійної діяльності підприємств ЖКГ.

Серед них:

– проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення» (реєстр. №3508), яким передбачається реструктуризувати борги підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії, утворені станом на 01.05.2020 року, та списати штрафні санкції, нараховані на зазначений борг, оскільки вони не мають джерел для відшкодування;

– проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг» (реєстр. №3613), яким пропонується визначити порядок та умови реструктуризації заборгованості населення до 5 років, утвореної станом на 01.10.2020, за послуги, що надаються підприємствами житлово-комунальної галузі;

– проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання» (реєстр. №3912), положеннями якого удосконалюється механізм формування та встановлення тарифів на теплову енергію, у тому числі вироблену з використанням альтернативних джерел енергії, а також врегульовується питання, пов’язане із розрахунками за теплову енергію, для виробництва якої використовується природний газ, шляхом скасування для підприємств теплопостачання рахунків із спеціальним режимом використання з 01.05.2021.

Відповідний лист було надіслано до Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Перейти до вмісту