Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

До 120-річчя майстрині живопису з Полтавщини Катерини Білокур «оживлять» її картини

Цьогоріч з ініціативи Українського інституту національної пам’яті згідно з Постановою Верховної Ради на державному рівні відзначається 120-річчя з дня народження видатної української художниці Катерини Білокур. Майстриня народного декоративного живопису, представниця «наївного мистецтва» народилася у селі Богданівка Пирятинського повіту на Полтавщині. Національний музей українського народного декоративного мистецтва підготував мистецький проєкт «Білокур», який реалізується за участі восьми музеїв України – з Полтави, Києва, Яготина, і Львова.

Про це повідомили в Північно-східному міжрегіональному відділі Українського інституту національної пам’яті.

У проєкті задіяно й Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка, де налічується чотири картини уродженки Полтавського краю. Серед них — шедевр «Квіти в тумані».

Проєкт здійснюється за підтримки Українського культурного фонду і передбачає низку цікавих та інноваційних заходів, одним з яких є видання книги мистецтвознавиці та арткритика Олесі Авраменко, що містить не тільки маловідомі факти про життєвий шлях та творчість української мисткині, але й включає інтерактивні елементи. 20 сторінок (картин) цієї книги «оживуть» за допомогою доповненої реальності, яка перетворить процес читання на своєрідну гру та значно розширить читацьку аудиторію, залучивши молодих людей.

Книга незабаром побачить світ та посяде почесне місце на полицях бібліотек, шкіл мистецтва та інших закладів культури. Завдяки проєкту «оживуть» 17 із 37 картин видатної художниці. Ці роботи стануть частиною широкомасштабної ювілейної виставки «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів2, яка відкриється наприкінці листопада. Вона розповість не тільки про долю художниці-самоуки з Полтавщини, що підкорила світ, а й про тих особистостей, які зіграли особливу роль в її житті: Оксану Петрусенко, Павла Тичину, Тараса Шевченка, Василя Нагая та багатьох інших.

Крім того, за допомогою аудіогіда та доповненої реальності гості виставки зможуть самостійно ознайомитися з цікавими подробицями про створення 10 робіт Катерини Білокур, її епістолярною спадщиною, почути коментарі сучасників мисткині.
Приємним сюрпризом для шанувальників творчості великої художниці буде демонстрація загублених робіт – «Цар Колос» та «Березонька». Вони вважаються втраченими після виставки у Парижі 1957 року. Завдяки новітнім технологіям глядачі вперше зможуть побачити їх на виставці.

Перейти до вмісту