Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Чи можна отримати “Доступні ліки” у селі: відповідь НСЗУ

Пацієнт може отримати “Доступні ліки” в будь-якому населеному пункті, де є аптека чи аптечний пункт, які беруть участь у програмі реімбурсації.

Про це повідомили у Нацслужбі здоров’я.

“Такі аптеки мають на дверях наліпку “Тут є “Доступні ліки”. На сьогодні це – понад 8740 аптек та аптечних пунктів по всій країні. Понад 1500 з них розташовані у селах та селищах міського типу. Тож пацієнти, що проживають в сільській місцевості, також мають можливість користуватись програмою “Доступні ліки”, – йдеться у повідомленні.

Вже майже 480 тис. українців, які мешкають в селах та смт, успішно отримують “Доступні ліки”, з них 2768 пацієнтів вперше приєднались до програми за останній тиждень.

Знайти найближчу аптеку можна на електронній мапі НСЗУ або ж, зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за безоплатним номером 16-77.

“Якщо у вашому селі немає аптеки з “Доступними ліками”, їх можливо отримати у будь-якій іншій, що розташована у найближчому селищі або місті. По ліки можна поїхати самостійно або попросити рідних, сусідів чи знайомих”, – зазначають у НСЗУ.

Для того, щоб попросити когось іншого отримати за вас “Доступні ліки” потрібно:

1. Мати електронний рецепт на “Доступні ліки”, який випише сімейний лікар. Записати або продиктувати 16-значний номер рецепту та 4-значний код підтвердження тим, хто отримуватиме ліки в аптеці.
Зверніть увагу: якщо пацієнт не має мобільного телефону та отримує е-рецепти у лікаря у вигляді роздрукованих інформаційних пам’яток, в такому випадку чотирьохзначний код підтвердження буде зазначено в цій інформаційній пам’ятці.

2. Пояснити тим, хто отримуватиме препарати, лікам якого саме виробника віддаєте перевагу.

Зверніть увагу, що “Доступні ліки” можна отримати як безоплатно, так і з невеликою доплатою. Список лікарських засобів, які входять до програми “Доступні ліки”, а також розміри доплати за упаковку є на сайті НСЗУ. Попередьте тих, хто отримуватиме вам ліки, про необхідність доплати, якщо вона буде потрібна.

3. Коли ваші рідні або знайомі оберуть ліки в аптеці, вони мають повідомити 4- значний код підтвердження фармацевту і е-рецепт буде погашено.

Перейти до вмісту