Ви тут:
здоров’я 

Чому не можна самостійно призначати собі антибіотики: пояснення лікаря

Чи насправді потрібно починати прийом антибіотиків відразу, як тільки з’являються симптоми ГРВІ, підозра або підтверджений COVID-19, розповіли у Нацслужбі.

ГРВІ та антибіотики.

Майже усі відомі нам ГРВІ минають за 3-5-7 днів. Лікування ГРВІ: рясне пиття, парацетамол або ібупрофен, сольовий розчин до носа.

“Антибіотики при ГРВІ не призначають. Тому, що вірус НЕ ЛІКУЄТЬСЯ антибіотиками. Антибактеріальна терапія – не чарівні таблетки і не привілея, яку лікар надає лише “улюбленим” пацієнтам. Це препарати з чіткою дією на визначених збудників – бактерії. Віруси не сприйнятливі до антибіотиків. Ніколи. Навіть до “сильних/хороших/імпортних”, – йдеться у повідомленні НСЗУ.

COVID-19 та антибіотики.

Коли пацієнт отримує підтвердження того, що в нього не звичайне ГРВІ, а коронавірусна інфекція, це дуже його лякає і призводять до збільшення тривожності. І пацієнт прагне включити до курсу лікування антибіотики. Але тактику лікування змінює лікар, а не пацієнт, спитавши поради у соцмережах .

Антибіотики призначає лікар, якщо він бачить ознаки бактеріального ускладнення. Саме лікар, базуючись на досвіді та даних обстежень, може сформувати рішення про необхідність антибіотикотерапії. Адже правильно підібраний антибіотик знищить бактерію, і запалення поступово зникне.

Чому не можна самостійно призначати собі антибіотики?

Окрім даремно витрачених коштів, пацієнт ризикує викликати антибіотикорезистентність (стійкість до антибіотиків). Стійкість до антибіотиків розвивається, коли внаслідок їх застосування змінюються бактерії. Через це бактерія стає нечутливою до антибіотиків, які використовуються для лікування спричинених нею інфекцій. Викликані такими бактеріями інфекції лікувати значно важче та довше, аніж інфекції, спричинені бактеріями, які не мають антибіотикорезистентності.
Тож не слід займайтись самолікуванням. Приймайте лише ті антибіотики, які призначив ваш лікар. І лише тоді, коли лікар їх призначив

Перейти до вмісту