Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Асоціація ОТГ вимагає перегляду рішення Уряду щодо здійснення протиепідемічних заходів у зв’язку з проведенням місцевих виборів

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад» вчергове наголошує на неприпустимості перекладання на місцеві бюджети фінансових зобов’язань, що мають виконуватися за рахунок коштів державного бюджету.

“14 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641», якою, серед іншого, затвердив Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів та вказав, що видатки, пов’язані із здійсненням протиепідемічних заходів у зв’язку з організацією та проведенням виборів, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів (в тому числі за рахунок резервних фондів зазначених бюджетів)”, – йдеться у повідомленні Асоціації ОТГ.

Асоціація ОТГ звертає увагу, що таке рішення суперечить статті 210 Виборчого кодексу України, у відповідності до якої фінансове забезпечення підготовки і проведення чергових та перших місцевих виборів, позачергових, додаткових виборів депутатів, сільських, селищних, міських голів здійснюється за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України.  

19 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив Порядок фінансування виборчих комісій під час підготовки і проведення місцевих виборів, згідно з пунктом 2 якого всі витрати на підготовку і проведення чергових виборів здійснюються за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з державного бюджету.

Здійснення  протиепідемічних заходів є складовою охорони здоров’я, яка відповідно до статті 49 Конституції України забезпечується державним фінансуванням відповідних програм.

Асоціація ОТГ констатує, що в бюджетах місцевого самоврядування  таких коштів не має, оскільки в поточному році на боротьбу з COVID-2019 громади виділили суттєві ресурси зі своїх бюджетів саме на галузь охорони здоров’я (яка, як зазначалося вище, є передусім функцією держави) для закупівлі обладнання та засобів захисту медичного персоналу. Також додаткові кошти органами місцевого самоврядування виділено на закупівлю дезінфікуючих засобів та апаратів для органів влади, ЦНАПів, об’єктів соціальної інфраструктури, зокрема шкіл, дитячих садочків, інших закладів соціально-культурної сфери, і при цьому:

– не отримали жодної фінансової підтримки з боку держави чи компенсації зі створеного в Державному бюджеті України на 2020 рік фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на період дії карантину;

більше того, понесли суттєві втрати через відміну на законодавчому рівні сплати місцевих податків (плати за землю, податку на нерухоме майно).

Під великим питанням постає можливість спрямування на цю мету коштів резервного фонду місцевого бюджету, оскільки в постанові Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 415 “Про затвердження Порядку використання коштів резервного фонду бюджету” такого напряму та умов використання коштів з резервного фонду бюджету як здійсненням протиепідемічних заходів у зв’язку з організацією та проведенням виборів не передбачається.

У зв’язку із вищевикладеним, Асоціація ОТГ наполягає переглянути прийняте рішення щодо здійснення  протиепідемічних заходів у зв’язку з організацією та проведенням місцевих виборів за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Альтернативне рішення:

1) виключити абзац 3 пункту 431 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 р. № 641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2”;

2) виділити кошти на здійснення протиепідемічних заходів у зв’язку з організацією та проведенням місцевих виборів:

– з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками на період дії карантину (який, до речі, і створювався для таких цілей),

або

передбачити за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, із супутнім внесенням змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2020 р. № 745 “Про затвердження Порядку фінансування виборчих комісій під час підготовки і проведення місцевих виборів” в частині чіткого зазначення такого напряму спрямування зазначеної субвенції.

Перейти до вмісту