Ви тут:
здоров’я Суспільство 

7 порад, яких варто дотримуватися, щоб бути здоровими й жити довше

У Центрі громадського здоров’я надали 7 простих порад, яких варто дотримуватися, щоб бути здоровими й жити довше.

Здоровий спосіб життя без шкідливих звичок є запорукою повноцінного життя в старості. Відмовитися від ризикованих форм поведінки для зміцнення здоров’я майже ніколи не буває пізно.

Так, наприклад, для людини, яка кидає курити у віці від 60 до 75 років, ризик передчасної смерті знижується наполовину. Проявів гіпертонічної хвороби та судинних катастроф можливо уникнути, відмовившись від вживання міцних алкогольних напоїв.

Будьте активними!

Помірна регулярна фізична активність сприяє покращенню якості життя, попереджає багато захворювань та зміцнює психологічно.

Харчуйтеся збалансовано і не переїдайте!

Від того, що і як ви їсте, залежать стан вашого здоров’я і тривалість життя.

Не нервуйте!

Літні люди зазвичай сприймають близько до серця найменші проблеми. Знайдіть спосіб, як управляти стресом: йога, фізичні навантаження, медитація, творчість.

Дбайте про своє здоров’я і вчасно відвідуйте лікаря!

Регулярні медогляди зроблять життя безпечнішим і комфортнішим. Хвороби краще попереджати, ніж лікувати.

Вакцинуйтеся!

Дорослим потрібна ревакцинація проти дифтерії та правця кожні 10 років. Також зробіть щеплення проти кору, краснухи та паротиту, якщо ніколи не вакцинувалися від цих недуг або немає медичних даних про імунізацію. Щеплення проти гепатиту B захистить від небезпечних наслідків вірусної інфекції — цирозу і раку печінки. І не забувайте про щорічну вакцинацію від грипу!

Контактуйте!

Регулярне спілкування з друзями та близькими — ключ до того, щоб уникнути депресії, яка може призвести до ранньої смерті. Але не забувайте про заходи безпеки в умовах пандемії COVID-19.

Перейти до вмісту