Ви тут:
Суспільство Україна 

29 років тому Верховна Рада проголосила без’ядерний статус України

24 жовтня 1991 року – Верховна Рада України ухвалила заяву про без’ядерний статус, в якій Україна в односторонньому порядку взяла на себе зобов’язання не приймати, не виробляти і не набувати ядерну зброю.

Про це повідомили на сайті Верховної Ради.

“Підтверджуючи намір України, висловлений у Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 року ( 55-12 ), дотримуватися трьох неядерних принципів: не приймати, не виробляти і не набувати ядерної зброї, усвідомлюючи необхідність суворого додержання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1968 року, прагнучи зробити внесок у зміцнення міжнародного режиму
нерозповсюдження ядерної зброї,

Верховна Рада України з а я в л я є:

1. Наявність на території України ядерної зброї колишнього Союзу РСР є тимчасовою.

2. Тепер ця ядерна зброя знаходиться під контролем відповідних структур колишнього Союзу РСР. Україна наполягає на праві свого контролю за незастосуванням ядерної зброї, розташованої на її території.

3. Україна проводитиме політику, спрямовану на повне знищення ядерної зброї та компонентів її базування, що розташовані на території Української держави. Вона має намір зробити це у мінімальні строки, виходячи з правових, технічних, фінансових, організаційних та інших можливостей, з належним забезпеченням екологічної безпеки.

В Україні буде розгорнуто широку програму конверсії оборонної промисловості, перепрофілювання частини військово-промислового потенціалу на потреби економічного та соціального розвитку.

4. Україна, як одна з правонаступниць колишнього Союзу РСР, додержуватиме положень Договору між США та СРСР про скорочення стратегічних наступальних озброєнь 1991 року в частині, що стосується ядерних озброєнь, розташованих на її території.

Україна готова розпочати переговори з Республікої Бєларусь, Казахською РСР, РРФСР, за участю відповідних структур колишнього
СРСР, про знищення стратегічних ядерних озброєнь, що підпадають під дію цього Договору.

5. Україна вживатиме заходів для знищення всіх інших ядерних озброєнь, що знаходяться на її території, і з цієї метою, в разі необхідності, готова брати участь у переговорах з усіма заінтересованими сторонами, в тому числі через існуючі багатосторонні механізми в галузі роззброєння.

6. Україна вживатиме належних заходів щодо забезпечення фізичної безпеки ядерної зброї, яка знаходиться на її території, протягом всього часу до повного знищення цієї зброї.

7. Україна має намір приєднатися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї ( 995_098 ) як неядерна держава і укласти з МАГАТЕ відповідну угоду про гарантії”, – йдеться у заяві Верховної Ради від 24 жовтня 1991 року N 1697-XII.

 

Перейти до вмісту