Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня відзначається Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.

За даними Національного канцер-реєстру, у 2019 році на рак молочної залози захворіло 14057 українок. Серед жінок ця патологія є провідною з-поміж усіх онкозахворювань. Проте потрапляють до цієї групи ризику і представники чоловічої статі. 

“Спираючись на наукові дослідження фахівців, більше ризикують захворіти на рак молочної залози жінки, які мали пізні перші пологи (у віці понад 28 років), ранній початок менструального циклу (до 12 років), пізня менопауза, кісти, пухлини яєчників, пухлини матки, раннє ожиріння II-III ступеня і артеріальну гіпертензію, рак матки, яєчників, товстої кишки у найближчих родичів, попередню патологію молочних залоз (дисгормональні гіперплазії, мастити, травми), патологію щитовидної залози”, – завідувач АЗПСМ №5 КНМП «ЦПМ-СД №3» м. Кременчука Надія Ніколенко.

За її словами, при наявності 3-х або більше перерахованих факторів, доцільно здійснити ретельне комплексне обстеження за допомогою додаткових методів для ранньої діагностики: УЗД молочних залоз, мамографії.

Діагностику раку молочної залози може здійснити лікар-фахівець (мамолог, онкогінеколог), але дуже важливо використовувати жінкам і самообстеження, яке має стати звичкою, що сприятиме виявленню захворювання на ранній стадії та допоможе попередити виникнення ускладнень. Основною метою самообстеження є підтвердження здорового стану, а не постановка діагнозу: ракове захворювання.

Самообстеження доцільно проводити один раз на місяць з 5-го по 7-й день після закінчення менструацій, коли зникають біль і набухання грудей. Ця рекомендація стосується жінок, які мають регулярні менструальні цикли. А для жінок, у яких встановлена менопауза чи спостерігається нерівномірність менструальних циклів, самообстеження варто здійснювати один раз на місяць у будь-який фіксований час.

Результативність самоогляду залежить від дотримання жінками простих правил

Огляд залоз треба проводити регулярно і сумлінно: щомісяця приблизно в один і той же час. 

Уважно обстежуйте білизну в тих місцях, де вона доторкається до сосків – у здорової жінки відсутні будь-які виділення, плями.

Дуже важливо своєчасно виявляти зміни сосків та навколососкового поля: почервоніння, висипання, злущування, втягування, виразки чи інші зміни цієї ділянки. 

Звертайте увагу на колір шкіри молочної залози та її форму. Для цього треба стати перед дзеркалом, підняти руку за голову. У здорової жінки відсутні втягування або випуклості в окремих ділянках молочної залози, колір  її шкіри рівномірний. Про рак молочної залози можуть свідчити ділянки, що нагадують «шкіру лимона». Хоча асиметрія розмірів і форми грудей не є ознакою захворювання – доцільно враховувати цю особливість свого тіла. Але якщо відмінності з’являються і посилюються, негайно слід звернутися до лікаря. 

“Прощупуйте молочні залози лежачи. Під лопатку з боку молочної залози, що оглядається, покладіть подушку у вигляді валика, щоб грудна клітка була піднятою, а молочна залоза розмістилася на грудній клітці. Права молочна залоза прощупується подушечками і двома фалангами трьох-чотирьох пальців лівої руки. Покладіть пальці на груди і круговими рухами, сантиметр за сантиметром, пересувайтесь по молочній залозі, прощупуйте всі її зони. Прощупуйте молочну залозу по колу, вгору і вниз, або за сегментами. Кожен раз робіть цю процедуру однаково. Аналогічно прощупайте ліву залозу подушечками пальців правої руки. Дуже важливо робити це, не захоплюючи кінчиками пальців тканину молочної залози, а прикладаючи пальці”, – радить лікарка.

Додаткове само обстеження можна робити під душем: коли мильні пальці ковзають по мокрій шкірі, виявити патологію молочних залоз легше.

Результати огляду фіксуйте у щоденнику. Доцільно кожного місяця записувати виявлені симптоми. 

При виявленні змін у молочних залозах негайно звертайтеся до лікаря мамолога.

Успішність лікування раку молочної залози залежить від відповідального ставлення жінки до свого здоров’я, що передбачає щомісячне самообстеження, щорічну діагностику у лікарів-фахівців. Це допоможе своєчасно встановити правильний діагноз та на ранніх стадіях провести комплекс заходів для збереження життя і здоров’я жінки.

У випадку необхідності видалення грудей не треба панікувати: сучасні технології у галузі медицини дозволяють після повного видалення молочних залоз відновити форму і об’єм грудей, провівши реконструктивно-відновні операції – як завдяки власним тканинам, так і за допомогою імплантантів. 

Кожній жінці варто пам’ятати, що за умови ранньої діагностики рак виліковується. Статистичні дані свідчать, що 95% жінок, у яких патологію було виявлено на I-й стадії, успішно подолали захворювання. Дещо нижчий показник відмічається на II (80%) та III стадії (50%). Це наочно підтверджує важливість своєчасної діагностики.

Перейти до вмісту