Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

17 жовтня – Всесвітній день травм

17 жовтня відзначається Всесвітній день травм.

Викладач Полтавського базового медичного коледжу Володимир Кока розповів про травматизм.

У сучасних умовах значно зростає кількість випадків інвалідизації внаслідок отримання травм, тривалої втрати працездатності й навіть летальних ситуацій. У структурі травматизму збільшується частка високоенергетичних травм, що обумовлено збільшенням кількості транспортних засобів великої потужності, зростанням механізації виробництва і побуту.

Також збільшення травматизму пов’язане з нехтуванням правилами безпеки, ігноруванням обов’язками та зверхнім ставленням до норм життя в соціумі. Не остання роль у зростанні кількості летальних випадків належить невчасному наданню першої допомоги. Незнання сучасних алгоритмів і техніки надання невідкладної допомоги спричиняє розвиток ускладнень та погіршує прогнози для життя і здоров’я потрепілого.

Пошкодженням або травмою називають вплив на організм людини зовнішнього фактора (механічного, фізичного, хімічного, радіоактивного, рентгенівських променів, електрики та іншого), що порушує будову і цілісність тканин та нормальний перебіг фізіологічних процесів.

Травматизм – частина загальної захворюваності населення. Серед усіх причин первинної інвалідності та смертності травми займають третє місце, а в осіб працездатного віку вони тримають першість серед причин смертності.

Розрізняють травматизм виробничий (промисловий, будівельний, сільськогосподарський та ін.) та невиробничий (побутовий, вуличний, спортивний та ін.), коли травми не пов’язані з виробничою діяльністю, отримані в будинку, квартирі, у дворі тощо.

Завдяки урбанізації, впровадженню механічних та електричних побутових пристроїв зростає травматизм серед дітей.

Як знизити рівень травматизму і смертності від травм? Лише завдяки 

дотриманню правил безпеки та підвищенню заходів відповідальності за їх порушення; вмінню надати першу допомогу; пропаганді здорового і безпечного способу життя широкими масами населення; негативному ставленню до вживання алкоголю, сильнодіючих і психотропних препаратів.

На заняттях зі студентами Полтавського базового медичного коледжу та підчас проведення тематичних бесід із ними викладачі постійно звертають увагу на дотримання правил безпеки, наголошують на недопущенні зверхнього ставлення до обов’язків на догоду правам.

Студенти навчаються сучасних заходів невідкладної допомоги з використанням симуляційних тренінгів із розглядом конкретних випадків та варіантів розвитку подій в залежностиі від прийнятих рішень та виконаних дій. Це в свою чергу дозволить сформувати у студентів правильний алгоритм дій у надзвичайній ситуації, відповідальне ставлення до навчання і обраної спеціальності, а також змінити поведінку та мислення в критичній ситуації і навчитись передбачати наслідки своїх дій. 

 

Перейти до вмісту