Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

14 жовтня у Полтаві відкриють “Стіну пам’яті” загиблих за Україну воїнів

Відкриття “Стіни пам’яті”, проведення тематичних виставок, урочистостей та експозицій. Так на Полтавщині відзначатимуть День захисника України та День українського козацтва.

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Заступник голови ОДА Катерина Рижеченко провела нараду з питань підготовки та відзначення цих свят. Вона наголосила, що в області урочистості повинні відбутися з дотриманням карантинних заходів. Частково заходи проведуть онлайн.

“Святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. Козаки вважали Богоматір своєю заступницею й захисницею від ворога. Головна церква українських козаків завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному курені, а зображення Марії було на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Цей День відзначається щорічно”, – наголосила Катерина Рижеченко.

Докладніше про заплановані заходи розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко.

Серед запланованого – покладання квітів до меморіальних місць загиблим воїнам за участю військовослужбовців, учасників Революції Гідності, антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил. Також на території філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації планується урочисте відкриття «Стіни пам’яті».

Як розповіла т.в.о. директора Департаменту культури і туризму ОДА Ірина Удовіченко, стіна пам’яті загиблих бійців АТО раніше знаходилася в Києві, на території Михайлівського Золотоверхого монастиря. Її довжина – майже 500 м.

Також цього дня покладуть квіти до могил загиблих військових на центральному кладовищі у Полтаві.

У корпусному парку організують історико-патріотичний проєкт “Захисники України”. На алеї розмістять 240 прапорів військових підрозділів, формувань та з’єднань ЗСУ, які стоять на захисті України. Також встановлять історико-просвітницькі банери. На екрані демонструватимуть відеоролики військової тематики.

Відбудеться урочисте покладання квітів до памʼятника Українським загиблим козакам. Після цього біля Свято-Успенського собору встановлять 46 світлин військових із Полтавщини, які загинули в зоні АТО/ООС. У соборі відбудеться панахида за загиблими.

У виставкових закладах та музеях області поповнять експозиції та стенди новими матеріалами про учасників антитерористичної операції та учасників заходів із забезпечення національної безпеки і оборони.

Крім того, для школярів планують виховні та інформаційні заходи, присвячені вшануванню пам’яті захисників України, тематичні виставки, перегляд фільмів.

Нагадаємо, 14 жовтня українці відзначають чотири свята:

– День святої Покрови Пречистої Богородиці;

– створення Української повстанської армії (УПА) – 1942 р.;

– День Українського козацтва;

– День захисника України.

Фото: Полтавська ОДА, 112.ua

Перейти до вмісту