Ви тут:
здоров’я Суспільство 

12 жовтня – Всесвітній день боротьби з артритом

12 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з артритом.

День проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я та головна мета дня привернення уваги громадськості до проблем ревматологічних захворювань, підвищення інформованості про артрити у всіх його формах, профілактику, діагностику та реабілітацію хворих на цю недугу, повідомляють у Центрі громадського здоров’я.

За даними ВООЗ, кожен десятий житель планети страждає артритом.

І за останнє десятиліття тенденція до зростання числа захворювань кістково-м’язової системи та сполучної тканини, в тому числі і артритом, не знижується та ревматологічні захворювання займають високі позиції в рейтингу причин інвалідності.

Артрит – серйозне запальне захворювання суглоба або декількох суглобів.

Причини хвороби різні:

☑️ повторювання легких травмах, відкриті або закриті пошкодження суглобів,

☑️ при частому фізичному перенапруженні або при генетичній схильності.

☑️ вірусні та бактеріальні інфекції, переохолодження, фізичне і психічне перевантаження і навіть надмірне куріння. В групі ризику розвитку даного захворювання може потрапити будь-яка людина – від немовляти до старого. Але найбільш часто важкі ревматичні захворювання суглобів, пов’язані з швидким розвитком артриту, вражають людей у віці від 30 до 50 років.

Знизити ризик розвитку цих хвороб можна, слідуючи декільком простим порадам:

– Не займайтеся самолікуванням та своєчасно зветайтеся до лікаря. Дотримуйтесь особистого плану періодичного медичного огляду

– Обирайте здоровий спосіб життя! Відмовтися від шкідливих звичок

– Не нехтуйте фізичними вправами та частіше бувайте на свіжому повітрі

– Правильний раціон харчування. Важливим для профілактики артриту є вживання продуктів з достатньою кількістю кальцію разом з вітамінами D, A, С, Е, які сприяють покращанню рухливості суглобових з’єднань і зміцненню зв’язок.

“Від загального фізичного стану та душевної рівноваги залежить здатність організму чинити опір хворобам”, – наголошують лікарі.

Дотримуючись простих правил харчування, слідкуючи за собою шляхом помірних фізичних навантажень, періодичними медичними оглядами до лікаря та у спеціалістів, можна не тільки лікувати уже сформоване захворювання, але і вчасно попередити власне саме його розвиток, і тоді ваші суглоби будуть вдячно працювати з вами в одному темпі.

Перейти до вмісту