Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Які повноваження будуть у нових районах щодо культурної інфраструктури: пояснення Мінрегіону

Які повноваження будуть у нових районів стосовно культурної інфраструктури розповів заступник міністра розвитку громад і територій України В’ячеслав Негода.

Про це повідомили у пресцентрі ініціативи “Децентралізація“.

“Основою розбудови культури залишається громада. Райони – для системи органів виконавчої влади, у повноваженнях яких контроль за об’єктами культурної спадщини, та тим, як реалізується державна політика у сфері культури на місцях. У компетенції підрозділів обласних адміністрацій залишається управління закладами культури, які є на рівні області – театри, великі музеї, туристичні заповідники національного та місцевого рівнів тощо”, –  розповів В’ячеслав Негода.

За словами В’ячеслава Негоди, зараз значна частина інфраструктури, яка призначена для надання послуг у сфері культури, знаходиться у спільній власності територіальних громад, якою управляють районні ради. Із завершенням формування органів місцевої влади більшість цих об’єктів перейдуть у власність громади.

“На наш погляд, краще, ніж самі громади, розвивати питання культури, традицій, інші органи, не можуть. Тому основний акцент і в повноваженнях, і в ресурсах у подальшому буде робитися на підтримку громад, які мають бути культурними осередками, де формуються і традиції, і культура, і основна інфраструктура, яка забезпечує надання послуг, які, будуть іти через ці культурні центри”.

Найближчі два місяці очікується прийняття законодавчих змін, які регулюватимуть передачу об’єктів громадам. Зокрема, першим кроком має бути визначення переліку об’єктів, які мають перейти у комунальну власність громад. Також будуть об’єкти, які стосуватимуться інтересів не однієї громади, а великих територій. У таких випадках, за словами заступника міністра, громади мають пріоритетне право вирішити, як будуть використовуватись ці об’єкти. Зокрема, згідно з законодавством про співробітництво, громади можуть прийняти рішення про спільне фінансування певних об’єктів та управління ними. Зокрема, йдеться про співфінансування цих об’єктів.

Перейти до вмісту