Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина Україна 

У Полтаві презентували новий туристичний маршрут, присвячений Кондратюку

17 вересня у Полтаві презентували новий екскурсійно-туристичний маршрут “Полтавська Кондратюкіана”, присвячена українському вченому-винахіднику Юрію Кондратюку.

Організатори маршруту – Департамент культури і туризму Полтавської ОДА та Полтавська торгово-промислова палата.

Одного разу я почув від своєї колеги, що Кондратюк найбільш асоціюється з Новосибірськом, Москвою, Санкт-Петербургом та іншими містами колишньої імперії. Мене це змотивувало створити маршрут, який поєднував би 25 різноманітних локацій, які так чи інакше пов’язані з постаттю Юрія Кондратюка, з його полтавським періодом”, – говорить кандидат історичних наук Владлен Орлов.

Туристичний маршрут розрахований на 2-2,5 години. Він розпочинається з Корпусного парку. Пролягає через вулиці Монастирську, Європейську, Пилипа Орлика, Гоголя, Стрітенську, Соборності, Конституції. Завершується на Першотравневому проспекті біля Національного університету “Полтавська політехніки імені Юрія Кондратюка”.

Туристам пропонують ознайомитись з місцями, які пов’язані особистим і повсякденним життям Кондратюка. Це садиба, де він народився (Стрітенська, 4а), будинок дядька (Стрітенська, 11а). Також локації пов’язані з космонавтикою — музей на Першотравневому проспекті, 16.

Спочатку туристів запрошують до будівлі Полтавських губернських державних установ (нинішньої Полтавської міської ради), де працювали Панас Рудченко та нерідний дід Кондратюка Яким Даценко, які вплинули на життя вченого.

На фасаді корпусу №1 Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка розміщена меморіальна дошка Юрію Кондратюку. У цій будівлі раніше знаходилась Полтавська чоловіча гімназія, де навчався винахідник у 1910-1916 роках.

Довідково: Юрій Кондратюк – український вчений-винахідник, один з творців теорії космічних польотів. Автор так званої “траси Кондратюка”, якою подорожували на Місяць космічні кораблі “Аполлон”. Траса Кондратюка — найбільш енергетично вигідна траса космічного польоту на Місяць з планети Земля.

Перейти до вмісту