Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавці першими побачили допрем’єрний показ фільму “Конотопська битва”

У День міста полтавці та гості обласного центру мали нагоду першими побачити допрем’єрний показ фільму “Конотопська битва” (“Імені Виговського”). Стрічку показали в кінотеатрі “Колос” Wizoria.

Фільм розповідає про блискучу перемогу українсько-татарського війська під командуванням гетьмана Івана Виговського над елітними військами московського царства в 1659 році. Факт, про який не знали кілька поколінь українців. А також, дає реальну оцінку Переяславській угоді, що послужила початком до окупації України московським царством, та Гадяцької угоди, як спроби повернення України-Гетьманщини до Європи.

У стрічці для полтавців помітний символічний епізод, пов’язаний з Гадячем. Також простежуються чіткі паралелі між московсько-козацькою війною та сучасною російсько-українською війною, яка почалась в 2014. При цьому, особливо прикметно в фільмі прослідкується ідея: Крим – це Україна, а кримський хан та українські козаки – союзники у боротьбі проти спільного ворога.

“Цей фільм зняв режисер Олег Володкевич. Стрічку не встигли показати глядачам через карантин. Допрем’єрний показ у київському будинку кіно був перенесений з відкритою датою. Тож вирішили презентувати його у Полтаві”, – сказала ініціатор благодійного заходу Людмила Верещагіна.

“Тема фільму – актуальна, бо війна, яка відбулася 360 років тому, і сьогоднішня війна співзвучні. Ми мусимо про ці речі говорити, показувати, розказувати, а ,особливо, у школах”, – зауважив режисер Олег Володкевич перед початком прем’єри та побажав гарного перегляду.

Свою оцінку подіям дали відомі історики: краєзнавець, учасник АТО Олег Корнієнко, доцент, кандидат історичних наук Олексій Сокирко, доцент, кандидат історичних наук Андрій Бульвінський, кандидат історичних наук Кирило Галушко, Герой України, учасник війни на Сході України, генерал Ігор Гордійчук та письменниця Оксана Забужко.

 

 

Перейти до вмісту