Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Полтавські податківці розповіли, як декларувати доходи від надання нерухомості в житловий найм

У випадку, коли договір оренди нерухомого майна укладено між фізичними особами, які не є  суб`єктами господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДФО та військового збору до бюджету, є орендодавець.

Про це повідомили у ГУ ДПС Полтавської області.

Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує ПДФО та військовий збір до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу (тобто, до 9 лютого, 10 травня, 9 серпня, 9 листопада).

Сума податку за оренду житла складає 18% від розміру отриманого доходу та 1,5% військовий збір. Суму отриманого доходу та сума сплачених податкових зобов’язань орендодавець відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку подає до контролюючого органу за місцем  реєстрації до 1 травня року, наступного за звітним.

Слід зазначити, що у зв’язку із запровадженням карантинних заходів, Законом України від 17.03.2020 № 533-ІX, внесено зміни до Податкового кодексу, якими передбачено, що річна декларація про майновий стан і доходи за 2019 рік, яку зобов’язані подати громадяни та особи, що провадять незалежну професійну діяльність, подається до 1 липня 2020 року.

Фізична особа зобов’язана самостійно до 1 жовтня 2020 року сплатити суми податкових зобов’язань, задекларованих у декларації за 2019 рік.

Фото: ілюстративне

Перейти до вмісту