Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство 

Під Полтавою оглянули місце для побудови сміттєпереробного заводу

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов на представленні Стратегії розвитку Полтавської області до 2027 року презентував, що нею передбачено будівництво сміттєпереробного заводу. Планують, що він працюватиме в Полтавському субрегіоні, який включає п’ять суміжних районів і Полтаву. 

Перший заступник голови ОДА Дмитро Лунін і заступник голови ОДА Євген Греков оглянули один із майданчиків, які розглядають для зведення сміттєпереробного заводу, повідомили у Полтавській ОДА.

Ця ділянка неподалік від Полтави, на території очисних споруд КП ПОР «Полтававодоканал». Як розповів його очільник Василь Воротинцев, підприємство зацікавлене в побудові такого об’єкта на його території, адже зможе утилізувати й мул, утворений після очищення стічних вод. Додав, що є достатньо площі для будівництва заводу. 

«Нагріту воду в результаті спалювання сміття, можна, наприклад, спрямувати через котельню підприємства «Полтаватеплоенерго», яка звідси за кілька кілометрів, у мікрорайоні «Алмазний» для забезпечення жителів мікрорайону гарячою водою. Це вплине й на вартість відповідних тарифів, дозволить їх знизити», – запропонував генеральний директор «Полтававодоканалу» Василь Воротинцев.

Поділитися досвідом зі створення відповідного заводу на Полтавщині можуть представники Чехії. Як розповів начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Едуард Рева, спілкування з ними триває близько двох років. У чеському місті Брно близько десятиліття працює сміттєспалювальний завод. Він розташований безпосередньо в місті, утилізує не тільки сміття, а й частково забезпечує житловий фонд міста теплом. Минулого року полтавці відвідували об’єкт, ознайомлювалися з його роботою.

«Сконтактуємо з чеськими фахівцями, проведемо тематичні зустрічі, щоб розробити дорожню карту для співпраці, – зазначив Едуард Рева. – У Полтавський субрегіон входить Полтава і 5 районів – Новосанжарський, Машівський, Карлівський, Чутівський і Полтавський. Можливе приєднання Решетилівського й Диканського залежно від логістики. За нормами економічно обґрунтовано збір сміття з населених пунктів із локацією до 50 кілометрів. Якщо ця відстань більша, створюються сортувально-перевантажувальні станції, на яких збиратимуть сміття, вантажитимуть у великі контейнери й привозитимуть на сміттєпереробні підприємства. Такий субрегіональний підхід. Відповідно до регіональної комплексної програми поводження з твердими побутовими відходами, розрахованої на 2017-2021 роки, територія області поділена на п’ять субрегіонів. Програмою передбачена можливість будівництва трьох сміттєпереробних підприємств на Полтавщині. Цієї кількості достатньо. Економічно обґрунтовано, коли сміттєпереробний завод обслуговує не менше 500 тисяч населення. Полтавський субрегіон так і розрахований. Якщо приєднаються Решетилівський і Диканський райони, то буде трохи більше».

«Фахівці проаналізують технічні аспекти будівництва, проведуть аналіз на відповідність площ встановленим критеріям і нормам. У разі отримання позитивного висновку можна буде переходити до наступного етапу – підготовки проєкту детального плану території, одним із компонентів якого є проведення процедури громадських слухань, – зазначив Євген Греков. – Зацікавленість іноземних інвесторів є. Будівництво сміттєпереробного заводу – важливе завдання для області. Об’єкт допоможе утилізувати тверді побутові відходи, частково – промислові відходи, звільнити території від сміття й рекультивувати землі під сміттєзвалищами. Це й інвестиції в регіон і нові робочі місця».

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту