Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

Оголосили лауреатів премії BookForum Best Book Award 2020

Цього року за відзнаку змагалось понад 400 книжок від 72 видавництв. І за недавньою традицією книжки оцінювали журі у трьох містах — Львові, Києві і Харкові.

Про це повідомляє пресслужбі BookForum.

Гран-прі — «Українська абетка. Малюнки Георгія Нарбута» (Видавець Олександр Савчук, Харків) — за перше повне видання видатної пам’ятки української графіки у досконалому мистецькому оформленні та поліграфічному виконанні.

Класична українська література — «Апокриф» Лесі Українки / «Чотири розмови про Лесю Українку» Блаженнішого Святослава Шевчука та Оксани Забужко (видавництво «Комора», Київ) — за потужність сенсів та гармонійну цілісність візуального виконання.

Сучасна українська проза — Яніна Соколова, Ольга Купріян. «Я, Ніна» (видавництво #Книголав, Київ) — за відверто розказану історію життя і боротьби з хворобою, сміливість порушити табуйовані дотепер теми та майстерну оповідь.

Сучасна українська поезія — Олена Герасим’юк. «Тюремна пісня» (видавництво «Люта справа», Київ) — за поетичну неординарність.

Класична іноземна література в українському перекладі — Сапфо, Миртіда, Телесілла та інші. «Перші поетеси: Кодекс давньогрецької жіночої поезії» (видавництво «Астролябія», Львів) — за гармонійне поєднання високої поезії з високою видавничою культурою.

Сучасна іноземна література в українському перекладі — Ден Сіммонс. «Терор» («Видавництво Жупанського», Київ) — за розширення читацьких обріїв.

Non-fiction — «Антологія української кінокритики 1920-х у трьох томах» («Національний центр Олександра Довженка», Київ) — за актуалізацію спадщини українського кіно 1920-х.

Біографія — Дмитро Горбачов. «Лицарі голодного Ренесансу» (видавництво «Дух і Літера», Київ) — за ґрунтовне портретування та популяризацію творців українського авангарду.

Історія — Сергій Плохій. «Забуті покидьки східного фронту» («Клуб Сімейного Дозвілля», Харків) — за новаторство у представленні історичних студій.

Література для дітей від 0 до 5 — Наталка Малетич. «Привид, який не міг заснути» («Видавництво Старого Лева», Львів) — за тонке розуміння запитів найменших, а отже, найвимогливіших читачів.

Література для дітей від 6 до 8 — Оксана Драчковська. «Зайчик-нестрибайчик та його смілива мама» (видавництво «Чорні вівці», Чернівці) — за делікатне висвітлення непростої теми, що завдяки мистецькій формі досягає дитячої свідомості та виховує людяність.

Література для дітей від 9 до 12 — Олег Гавріш. «Казки баби Гавришихи» (видавництво «Час майстрів», Київ) — за прищеплення любові до справжньої книги, яку з цікавістю читаєш, з насолодою розглядаєш і з приємністю гортаєш.

Література для підлітків і YA — Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький. «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» (видавництво «Портал», Київ) — за чесну і вражаючу розповідь про Чорнобильську катастрофу для підліткової читацької аудиторії.

Війна на Донбасі, анексія Криму, переселенці — Олег Сенцов. «Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки» («Видавництво Старого Лева», Львів) — за збереження критичного мислення і ціннісних орієнтирів в екстремальних умовах та за вміння по-різному й переконливо транслювати в книгах особистий досвід.

Візуальна книга — «ВУФКУ. Lost&Found» («Національний центр Олександра Довженка», Київ) — за копітку працю та візуалізацію українських кіноджерел.

Комікси та графічні романи — Ярко Філевич. «Колоніст. Бути людиною» («UA Comix», Львів) — за добрий гумор і здоровий глузд у коміксотворенні.

Наукова література — Максим Стріха. «Український переклад і перекладачі: між літературою і націєтворенням» (видавництво «Дух і Літера», Київ) — за системний та концептуальний виклад історії українського перекладу в особистостях, епохах і дискурсах.

Професійна література — не присуджена! Не знайшлося жодної книжки, що б відповідала всім критеріям висококультурного видання. 

Спеціальні відзнаки премії «BookForum Best Book Award-2020»

Спеціальна відзнака Малого журі (Львів) — Ірина Вовк. Тритомник «На щиті. Спогади родин загиблих воїнів» (видавництво «Фоліо», Харків) — за гігантську працю упорядниці та редакційного колективу, що спільно зробили цей тритомник колективним пам’ятником героям російсько-української війни.

Спеціальна відзнака «Місто» (Львів) — Оксана Кісь. «Українки в ГУЛАГу: вижити значить перемогти» (Інститут народознавства НАН України, Львів; «Коло», Дрогобич) — за відданість авторки-львів’янки «жіночій темі», невтомне просування якої щоразу набуває досконалих видавничих форм.

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Львів) — «Байки Езопа в переказі Олександра Виженка» (видавництво «Час майстрів», Київ) — за виразну й делікатну зображальну інтерпретацію вічних текстів, що завдяки цьому набувають ознак сучасності.

Спеціальна відзнака Малого журі (Харків) — Роман Кабачій. «Вигнані на степи. Депортація українців із Польщі на Південь України в 1944-1946 роках» (видавництво «Люта справа», Київ) — за порушення важливої теми, яка дає ключі до розуміння сучасної України.

Спеціальна відзнака «Місто» (Харків) — «Василь Григорович Кричевський. Хрестоматія у двох томах» (Видавець Олександр Савчук, Харків) — за фундаментальний підхід у справі повернення імен творців українського Харкова.

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Харків) — Джефрі Бетчен. «Вогонь бажання: зародження фотографії» / Джон Тегг. «Тягар репрезентації: есеї про множинність фотографії та історії» (видавництво «Родовід», Київ) — за естетичну досконалість у репрезентації історії фотографії.

Спеціальна відзнака Малого журі (Київ) — Андрій Достлєв, Лія Достлєва. «Мені досі соромно викидати їжу. Бабуся розповідала мені про Голодомор» (видавництво «Родовід», Київ) — за мистецький підхід до теми травматичного досвіду народу, актуальний візуальний наратив і сучасне видавниче втілення.

Спеціальна відзнака «Місто» (Київ) — Елінор Баркетт. «Голда» (видавництво «Vivat», Харків) — за історію неординарного життя та постання твердих цінностей, де рідні ландшафти важать надзвичайно.

Спеціальна відзнака за найкрасивіше видання (Київ) — «Апокриф» Лесі Українки / «Чотири розмови про Лесю Українку» Блаженнішого Святослава Шевчука та Оксани Забужко (видавництво «Комора», Київ) — за майстерну стилізацію києворуської книги і тяглість естетичних традицій.

Персональні відзнаки премії «BookForum Best Book Award-2020»

Персональна відзнака голови Великого журі Богдана Тихолоза — Катерина Бучацька, Інга Леві, Катерина Радченко, Наталія Шевченко. «Параска Плитка-Горицвіт. Подолання гравітації» («Мистецький арсенал», Київ) — за перевідкриття унікальної постаті українського наївного мистецтва у світовому контексті.

Персональна відзнака голови Малого журі у Харкові Ростислава Мельникова — Григорій Сковорода. «Байки» (видавництво «Vivat», Харків) — за вишукане осучаснення класичних творів.

Персональна відзнака голови Малого журі у Києві Ярини Цимбал — Іван Лисяк-Рудницький. «Щоденники» (видавництво Дух і Літера», Київ) — за масштабне представлення історії ХХ століття крізь призму особистого досвіду.

Персональна відзнака голови Малого журі у Львові Надії Зелінської — «Літературно-джазові імпровізації: інтермедіальні студії» за редакцією Світлани Маценки (видавництво «Срібне слово», Львів) — за оригінальність наукової тематики, вишуканість дизайну та якість видавничого втілення, що спільно руйнують міф про неестетичність наукової книжки.

Персональна відзнака директорки ГО «Форум видавців» Катерини Шевченко — Ганна Улюра. «Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві» (видавництво «ArtHuss», Київ) — за строкату й цілісну водночас панораму жіночих голосів літературного Всесвіту.

Персональна відзнака координаторки премії «BookForum Best Book Award-2020» Софії Коваль — Павічевич Міла «Дівчина з льоду й інші казки» (видавництво «Навчальна книга — Богдан», Тернопіль) — за високі зразки сучасної літературної казки у майстерних перекладах та лаконічно художньому оформленні.

Персональна відзнака секретарки премії «BookForum Best Book Award-2020» Анастасії Ковалишин — Сергій Жадан. «Список кораблів» (видавництво «Meridian Czernowitz», Чернівці) — за вірші, що можуть стати рятівними колами, на яких реально догребти до великої землі.

Персональна відзнака директорки Українського інституту книги Олександри Коваль:

  • Олексій Черепанов «Риба-місяць і Місяць» (Видавництво «Ранок», Харків)
  • Олександр Михед «Я змішаю твою кров із вугіллям. Зрозуміти український Схід» (видавництво «Наш Формат», Київ)
  • Оксана Мороз «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню» (видавництво Yakaboo Publishing, Київ)
  • Ерже «Тентен. Репортер ХХ віку у країні Сов’єтів» (видавництво «Пінзель», Київ)
  • Софія Андрухович «Амадока» («Видавництво Старого Лева», Львів)
  • Наталя Гуменюк «Загублений острів. Книга репортажів з окупованого Криму» («Видавництво Старого Лева», Львів)
  • Ольга Гуцал «Якщо стрибнули, то гребіть. Як народити і зростити бізнес, який сподобається вашим онукам». («Корпоративні медіа. Вейсберг та партнери», Київ)
  • Серія книжок для дітей 4-7 років (видавничо-освітній проєкт «Портал», Київ)
  • Ілларіон Павлюк «Я бачу, вас цікавить пітьма» (Видавництво Старого Лева, Львів)

Персональна відзнака Голови Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького: Софія Андрухович «Амадока» («Видавництво Старого Лева», Львів).

Перейти до вмісту