Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині розроблятимуть план поводження з відходами у межах Проєкту GIZ

17 вересня у Полтаві підписали Меморандум між облдержадміністрацією та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) щодо впровадження проєкту міжнародної технічної допомоги «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля».

Про це повідомили у Полтавській ОДА.

«Співпраця з німецьким партнером GIZ на Полтавщині не нова, спільно реалізовано вже більше 20 проєктів. Сьогодні ми хочемо налагодити більш тісну взаємодію у сфері поводження з твердими побутовими відходами, їхньою переробкою та утилізацією, – розповів голова облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Питання поводження з твердими побутовими відходами для нас надзвичайно актуальне. Ми знаємо і про стихійні сміттєзвалища, які є в районах. І про проблему наявності програми поводження з відходами, її уніфікації, наближення до міст. В умовах децентралізації кожна новоутворена ОТГ має знати концепцію поводження з відходами, щоб вирішити ситуацію в конкретному населеному пункті і в області в цілому».

Заступник керівника Проєкту GIZ Тарас Журавель повідомив, що в Україні укладено 620 договорів міжмуніципального співробітництва. Із них 20% – в Полтавській області.

«Ми сподіваємося, що і глобальний проєкт «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля», який буде розроблятися в 6 районах Полтавщини, потім розповсюдиться на всю область, – зазначив Тарас Журавель. – Ми будемо максимально сприяти органам місцевого самоврядування в розробці планів поводження з відходами. Ці документи мають так узгоджуватися між громадами, щоб система працювала найбільш ефективно і оптимально. Дуже важливо, щоб громади між собою домовлялися про збір і вивіз сміття. Адже фінансово такі питання дуже складно вирішувати в одному маленькому населеному пункті».

У межах проєкту проведуть навчання працівників у сфері поводження з відходами на досвіді Німеччини та країн Євросоюзу. Також експерти GIZ допоможуть розробити регіональну стратегію, на яку рівнятимуться органи місцевого самоврядування. Усі кращі практики поводження з відходами будуть задокументовані, щоб передавати досвід для інших областей України.

Глобальний проєкт «Підтримка ініціативи з експорту технологій захисту довкілля» крім України також діє в Тайланді, Йорданії, Індії та Єгипті, але в кожного кластеру є своя тематика. 

В Україні проєкт діятиме до 2023 року й фінансуватиметься Федеральним Міністерством довкілля, охорони природи та безпеки ядерних реакторів Німеччини (1,8 мільйонів євро).

Фото: Полтавська ОДА

 

Перейти до вмісту