Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Куріння та COVID-19: у ЦГЗ МОЗ України закликали до обережності

Дощі та похолодання –настав час щорічної хвилі сезонних захворювань, що триватиме тепер до весни. А з урахуванням того, що в нас вірує ще одна хвиля захворюваності – на COVID-19, то варто з подвійною увагою відноситись до свого здоров’я та факторів ризику, що можуть підвищити шанс захворіти та стати причиною важких ускладнень.

Про це повідомили в ЦГЗ МОЗ України.

Одним з таких вагомих факторів є куріння. Сьогодні існує достатньо переконливих доказів того, що між курінням та COVID-19 є зв’язок. Зокрема, доведено, що порівняно з некурцями, курці мають більше шансів інфікуватися COVID-19 та вищий ризик розвитку ускладнень і смерті від вірусу (https://cutt.ly/Td0C5sQ). При чому, це стосується як тих, хто курить звичайні сигарети, так і користувачі кальянів, систем для нагрівання тютюну та електронних сигарет. Будь-який із цих пристроїв має негативний вплив на організм та послаблює імунітет.

Наприклад, одне з останніх досліджень, проведених у США, свідчить про те, що підлітки, які регулярно курять електронні сигарети, значно частіше хворіють на COVID-19 та мають важчий перебіг хвороби, порівняно з однолітками, які не курять (https://is.gd/fJfEZ8).

Не варто забувати, що куріння є одним із основних факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань, які є причиною 84% смертей в Україні. За даними Центру громадського здоров’я, серед померлих від COVID-19 переважають люди старшого віку (75% старші 60 років), і переважна більшість з них мали хронічні захворювання.

Оскільки кількість нових випадків COVID-19 почала стрімко зростати, все більшої актуальності набувають заходи профілактики – фізична дистанція, маски, чисті руки. Разом з тим, курцям варто пропонувати ще один превентивний метод – кинути курити. Допомогти у цьому може професійний веб-сайт www.stopsmoking.org.ua.

Перейти до вмісту