Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Екологічні ініціативи Полтавської обласної ради покликані покращити довкілля

Щорічний Конкурс екологічних ініціатив Полтавської обласної ради ініційований її головою Олександром Біленьким. Проводиться він у рамках обласної програми «Екологічні ініціативи Полтавської області на 2019 ‒ 2021 роки». Переможці конкурсу реалізують свої ідеї на території громад задля покращення навколишнього природного середовища.

Про це повідомляють у Полтавській обласній раді

Обласна рада співфінансує екологічні проєкти

Зараз у всьому світі глобально замислилися над проблемою збереження довкілля — еко-активісти б’ють на сполох, демонструючи кадри пластикового сміття, від якого гине флора і фауна планети, та наводячі красномовні приклади наслідків діяльності людини: пересохлі русла річок, вирубані ліси, засмічені галявини, димові завіси над мегаполісами.

Полтавщина вважається відносно екологічно-безпечним регіоном. Але і для нашої області проблема більш ніж актуальна — саме час замислитися, яким повітрям будуть дихати наші діти, яку воду споживатимуть, і яке природне багатство ми залишимо їм у спадок. Щоб повернути статус екологічно чистого регіону та зберегти довкілля, в області започаткували конкурс екологічних громадських ініціатив.

– Від виховання свідомого ставлення до збереження довкілля залежить наше майбутнє, – наголошує голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький. – Тому починаємо проєкт «Екологічні ініціативи» з обласного конкурсу громадських екологічних ініціатив. Метою Конкурсу екологічних громадських ініціатив є підвищення рівня екологічної поінформованості населення Полтавської області в сфері екології, виховання розумного та дбайливого ставлення до охорони довкілля, формування екологічного мислення громадян у сфері охорони навколишнього середовища.

Суть конкурсу полягає в тому, що обласна рада співфінансує екологічні проєкти в містах, селах та ОТГ Полтавщини. До 50% коштів на реалізацію виділяє обласна влада, решту – місцева.

Конкурс проводиться уже два роки поспіль. У 2019 році було подано 158 проєктів. Перемогу здобули 29 проєктів із 20 районів Полтавщини. Це проєкти з безпечного питного водопостачання (фільтри для води в школах) та питні фонтани, облаштування креативних зелених зон та локацій в паркових зонах, створення екологічних стежин у дендропарках та заповідниках. Наприклад, створення зеленої зони на території парку в с. Бутенки Кобеляцького району, облаштування зеленої зони «Духмяні хвилі» у Недогарківському ліцею Кременчуцького району. Мешканців сіл, селищ та міст Полтавщини також заохочують до роздільного збирання твердих побутових відходів. Так, у навчальних закладах Лохвицької ОТГ Лохвицького району встановили контейнери для роздільного збору твердих побутових відходів. Активно проводили освітні заходи з екоосвіти та екокультури. Серед них – фестиваль «Яблуневий сад» у с. Мачухи Полтавського району та облаштування творчої еко-майстерні CreativeLab «Нове життя» на базі Недогарківського ліцею Кременчуцького району.

Усі переможці отримали бюджетну підтримку Полтавської обласної ради (1 млн. грн). Надалі ж фінансування місцевих екологічних ініціатив було збільшено вдвічі.

Ініціативи жителів громади втілено у життя

Цьогоріч на конкурс було подано 88 проєктів. Кардинально змінилися й підходи до його організації. Найсуттєвішою відмінністю стало те, що змінили процедуру визначення переможців: якщо минулого року їх визначала робоча група, то нині за проєкти голосували жителі Полтавщини. Загалом, перемогу здобули 50 проєктів. Серед переможців – громадські ініціативи, спрямовані на облаштування екостежин, зон відпочинку, очищення річок, впорядкування зелених зон, придбання устаткування для збирання твердих побутових відходів, проведення екофестивалів, освітніх заходів, створення громадського екопатруля, будівництво шкільних теплиць тощо. Загальна сума співфінансування з обласного бюджету, згідно з обласною програмою «Екологічні ініціативи Полтавської області на 2019 – 2021 роки», становитиме 2 млн грн.

Втілюватимуть їх за рахунок співфінансування з обласного (фонду охорони навколишнього природного середовища області) та місцевих бюджетів.

Відрадно, що 34 проєкти подано мешканцями об’єднаних територіальних громад. Серед них одразу три проєкти-переможці від Опішнянської ОТГ, які стосуються боротьби з амброзією, облаштування зони відпочинку біля річки та поводження з твердими побутовими відходами. Найбільше голосів набрала ініціатива «Облашування зони відпочинку на березі річки Ворскла в селі Міські Млини Зіньківського району». Вартість проєкту – понад 99 тис грн. Із них майже 50 тис. грн – це гроші бюджету ОТГ.

– Згідно з проєктом на березі буде три дерев’яні альтанки, біотуалети, роздягальні, сміттєві баки, а також організуємо акцію з прибирання прибережної зони. Тож, в проєкті передбачена і форма для екологічного патруля, – розповіла спеціаліст відділу з питань юридичного забезпечення та проєктно-інвестиційної діяльності Опішнянської селищної ради Марія Волошина.

Перемогли в конкурсі одразу дві ініціативи з Глобинської ОТГ, а саме з Пирогівського старостату – це «Екостежка до Пирогівської рибниці» в селі Пироги та еко-гай «Лелечине гніздо» в селі Яроші.

– Наші проєкти – це ініціатива жителів громади. У 2019 році в селі Пироги з’явилася команда ініціативних мешканців, яка вирішила зарибнити громадський ставок. Водойма площею 60 гектарів знаходиться в центрі села, але була в занедбаному стані. Люди купили та запустили малька різних видів риб на суму 63 тисячі гривень. Примітно, що це була ініціатива людей, а не влади. Після цього й виникла ідея упорядкувати територію навколо ставка, яка й переродилася в проєкт «Екостежка до Пирогівської рибниці», – розповіла староста Пирогівського старостинського округу Тамара Кір’ян.

Конкурс, що виховує екологічну культуру

Чимало учасників конкурсу стверджують, що конкурс, ініційований обласною радою, є вкрай необхідним, він покликаний розвивати екологічну культуру. А всі ці заходи, на їхню думку, у комплексі сприятимуть відтворенню та подальшому збереженню навколишнього природного середовища.

 

– Конкурс дуже корисний, – говорить начальник відділу економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Чорнухинської селищної ради Олена Пенцко. – Впроваджуючи ініціативи на місцях, ми показуємо гарний приклад сусіднім районам – як треба ефективно працювати. І врешті вони теж активізуються, починають вірити, що у сучасних умовах можна зробити багато чого корисного.

– Екологічні ініціативи – це можливість кожній громаді запропонувати свої проєкти і вирішити проблеми, які найбільше турбують усіх жителів, – розмірковує голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий. – Така реальна підтримка того чи іншого питання показує наскільки воно актуальне і проблематичне. Під час голосування по суті громада підтверджує свій проєкт. Тоді він відповідно фінансується з місцевого бюджету та обласної ради. Завдяки участі у конкурсі минулого року ми придбали гранулятор, цього року – сміттєві баки. Із непотребу та гілок нині виготовляємо гранули (твердий вид палива) для опалювання приміщень. Плануємо також налагодити випуск комбікорму. Для цього слід докупити необхідне обладнання.

Голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький переконаний, що конкурс удосконалюватиметься та поширюватиметься і надалі. Відтак його учасниками ставатиме все більше мешканців області.

– Екологічні ініціативи – своєчасні і надзвичайно важливі, – наголошує він. – Ми обов’язково розвиватимемо їх, приділятимемо чільну увагу. Я впевнений, громади матимуть ще більшу користь від втілення своїх ідей. Від цього виграють всі. Передусім – зуміємо зберегти довкілля. А отже, зробимо ще один вагомий внесок у майбутнє.

 

Перейти до вмісту