Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство 

До Полтави приїде поетеса зі Швеції Марія Кюшен

Цьогорічний поетичний фестиваль Meridian Poltava відвідає поетеса, літературознавиця та есеїстка зі Швеції Марія Кюшен.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомили організатори Merirdian Poltava.

Марія Кюшен народилася у 1961 році. У 1989 році видала першу збірку віршів “Hos ljusmålaren“. Відтоді опублікувала близько 30 книг (поезія, фікшин та нон-фікшин).

Широку популярність у Швеції отримала за свої два основні нариси з авіації та космічних польотів – “Att flyga” (2016) та “Rymdens alfabet” (2019). Починаючи з першої книги, її поезія постійно досліджувала взаємозв’язок науки та трансцендентності.

Серед її поетичних книг – збірка “Мюонська пісня” (Muon song) (1998). Вірші зі збірки були використані в ефектній інсталяції зі скляними скульптурами візуальної художниці Моніки Сенд, музикою композиторки Марі Самуельссон та науковими детекторами фізики елементарних частинок.

Кюшен є авторкою езотеричного арт-бука “Розарій” (Rosariet, 2012), виготовленого ​​лише у двох примірниках – один для розсилки поштою читачам, другий – для виставок у галереях, бібліотеках, книжкових магазинах, церквах тощо.

Авторка мешкає в Лунді на півдні Швеції. Літературознавиця та есеїстка у різних газетах, журналах та антологіях. Одружена з експериментальним саксофоністом Мартіном Кюшеном. Мати чотирьох дітей.

Перейти до вмісту