Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Бюро правової допомоги Полтавщини: з моменту створення до сьогодення

Чотири роки тому на Полтавщині свої двері перед відвідувачами гостинно відкрили 23 бюро правової допомоги, які забезпечили правовою допомогою жителів найвіддаленіших сіл області. 2 квітня 2019 року внаслідок об’єднання Першого та Другого полтавських місцевих центрів у Полтаві розпочало свою роботу Полтавське бюро правової допомоги долучившись до дружньої команди професіоналів Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад.

З кожним роком бюро правової допомоги динамічно розвивалося та його робота удосконалювалася.  Першочергово діяльність бюро правової допомоги була зорієнтована на надання безоплатної правової допомоги як окремим громадянам, так і територіальних громадам в цілому. Фахівці бюро надавали первинну правову допомогу у вигляді правових консультацій. Так, за 4 роки бюро правової допомоги майже 90 000 жителям області надані юридичні консультації.

Якщо спочатку громадяни могли скористатися послугами бюро правової допомоги безпосередньо відвідавши бюро правової допомоги, то з моменту створення мобільних та дистанційних пунктів доступу до БПД, юридичні консультації громадяни мали змоги отримати відвідавши такі пункти, які були розміщенні в приміщення органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, бібліотечних, лікувальних закладів та які діяли відповідно до встановлених графіків.

Дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що функціонує на постійній основі за визначеним графіком в приміщенні установи, організації, закладу для громадян, які мають потребу в безоплатній правовій допомозі, але в силу різних причин (географічна віддаленість, відсутність вільного часу тощо) не мають можливості оперативно звернутися до бюро правової допомоги.

Одним із видів організації роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, що застосовується місцевими центрами для зручного та оперативного спілкування з клієнтами є використання Skуpe-зв’язку.

За його допомогою кожен, хто потребує безоплатної правової допомоги, може:

  • дистанційно проконсультуватися з фахівцями бюро та адвокатами, отримати інформацію про бюро, а також дізнатися про види послуг, які там надаються;

  • перевірити свою належність до категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги;

  • дізнатися перелік документів, які необхідно подати для підтвердження належності до суб´єктів права на таку допомогу.

Така форма роботи була дуже ефективною після запровадження карантину у зв’язку з поширення корона вірусної інфекції в Україні, адже правову допомогу можна отримати не виходячи з дому.

Мобільний консультаційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги – це точка доступу до безоплатної правової допомоги, що періодично формується як тимчасова група осіб для здійснення виїздів за визначеним графіком до географічно віддалених, важкодоступних районів, а також за місцем фактичного проживання громадян з особливими потребами та спеціалізованих установ (госпіталі, пансіонати, геріатричні установи тощо).

За роки діяльності бюро правової допомоги Полтавщини діяло 1 961 дистанційних пунктів, де консультації отримали майже 11 000 громадян.

Під час роботи 1 421 мобільної точки доступу до БПД юридичні консультації отримали понад 4 563 жителі області.

Важливим напрямком забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги є надання адресної допомоги громадянам, які за станом здоров’я не можуть самостійно відвідати бюро. Надання адресної правової допомоги для таких категорій громадян постійно практикується фахівцями системи БПД. До проведення таких прийомів також залучають параюристи (молоді юристи, студенти) і передбачає надання безоплатної правової допомоги за місцем проживання або перебування особи, яка за станом здоров’я особисто не може звернутися за допомогою. У ході зустрічей фахівці вивчають надані документи, з’ясовують проблеми клієнтів, надають юридичну консультацію, та при необхідності, приймають письмові звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. За поданими зверненнями приймаються рішення про надання БВПД та видаються доручення для адвокатам або накази на представлення інтересів клієнта фахівцями бюро, які безпосередньо допоможуть вирішити проблему.

З моменту створення бюро правової допомоги такою послугою скористалися майже 200 осіб.

Реалізуючи напрям надання забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги фахівці бюро правової допомоги здійснювали представництво інтересів в суді вразливих категорій громадян.

За чотири роки діяльності бюро правової допомоги вторинну правову допомогу отримали майже 6 000 жителів області. У 4 125 випадках інтереси громадян у суді або перед іншими органами представляли штатні юристи бюро, майже 3 000 доручень видано адвокатам, які співпрацюють з системою БПД області.

Орієнтуючись на те, що система БПД орієнтована на надання правової допомоги соціально вразливим групам населення, з кожним роком коло осіб, які отримали право на вторинну правової допомоги збільшувалося.

Система безоплатної правової допомоги активно розвивається і постійно розширюється коло осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. З січня 2017 внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій отримали право на таку допомогу. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога надається ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Така допомога, надається не лише з питань їх соціального захисту, як це було раніше, а з будь-яких питань. Також суттєво підвищився поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги. Право на неї отримали особи, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб – не більше 4 394 грн. з липня до грудень 2020, для непрацездатних осіб – не більше 3 424 грн. з липня до грудень 2020.

З січня 2018 року право на безоплатну вторинну правову допомоги також отримали і діти та жертви гендерно обумовленого насильства.

З 1 січня цього року викривачі корупції отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Розширення кола суб’єктів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу передбачено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» від 17 жовтня 2019 року № 198-IX, який набрав чинності з 1 січня 2020 року.

Прикладом дієвості бюро правової допомоги є понад 4 500 успішних справ, в яких рішення були прийняті на користь клієнтів.

Одним із пріоритетним завдань фахівців бюро безоплатної правової допомоги Полтавщини залишається правопросвітництва у регіоні. З цією метою проводилася значна робота щодо інформування громадян про їх права, можливості їх реалізації та захисту, у тому числі і завдяки системі БПД. Різні формати заходів використовували фахівці БПД: це лекції, круглі столи, години інформування, брейн-ринги,правові вікторини, інсценовані судові засідання для учнів, семінари, інтерактивні уроки, правові квести, тощо. Правоосвітніми заходами охоплена різна цільова аудиторія учні ДНЗ, ЗОШ, ВНЗ, батьки, педагогічні працівники, безробітні, особи з обмеженими фізичними можливостями, які знаходять на обліку у відділах пробації, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, юристи, пенсіонери та інші категорії населення.

За роки створення бюро правової допомоги проведено близько 8 000 заходів.

Значну увагу приділяли інформуванню про основні права людини та громадянина, алгоритми їх реалізації та захисту у засобах масової інформації. Так, фахівцями бюро правової допомоги здійснено майже 9 000 виступів.

Орієнтуючись на правові потреби громадян фахівці бюро правової допомоги приділяли значну увагу самоосвіті громадян. З цією метою розроблено майже 549 брошур та буклетів з актуальних правових питань.

Безумовно провести активну правопросвітницьку діяльність, видати брошури на правову тематику неможливо без залучення відповідних коштів. Фахівці бюро активно проводили діяльність щодо затвердження програм правової освіти та правової допомоги, які спрямовані на підвищення рівня правової освіти та розширення доступу громадян до правової допомоги. З моменту створення бюро правової допомоги за ініціативи фахівців прийнято 177 таких програм у районних, міських, селищних, сільських радах та ОТГ області, на реалізацію яких передбачені кошти у сумі 1 879 805 грн. на весь період дії програм. За три роки діяльності бюро правової допомоги використали майже 397  000 грн. на реалізацію основних заходів програм.

Таку масштабну роботу самотужки важко провести, тому представники бюро правової допомоги налагодили співпрацю із 422 партнерами, з якими проводять спільну просвітницьку роботу, підписують меморандуми про співпрацю, створюють мобільні, дистанційні пункти доступу до БПД, проводять спільну діяльність, яка спрямована на захист прав людей у регіоні. Серед партнерів представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, центрів зайнятості, органів пробації, правоохоронних органів, навчальних закладів, громадських організацій, засобів масової інформації.

Використання правових інструментів для вирішення своїх життєвих питань стало для жителів Полтавщини вже доброю правовою традицією.

Як свідчить практика, переважна більшість клієнтів системи безоплатної правової допомоги, потребують актуальної правової інформації та якісних консультацій. Впровадження розгалуженої мережі бюро правової допомоги створило ефективний дієвий механізм доступу людей до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих категорій громадян внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браку адвокатів у сільській місцевості та малих містах; наблизити правові послуги до кожної територіальної громади та для окремих громадян в цілому.

Перші чотири роки роботи бюро правової допомоги Полтавщини засвідчили їх ефективність, важливість та необхідність для усіх українців.

Дізнатися адреси бюро правової допомоги можна за телефоном єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги: номер 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України).

Крім того, завдяки мобільному додатку «Безоплатна правова допомога» (через Play Market та App Store). можна автоматично зателефонувати на номер 0 800 213 103 та отримати консультацію юриста.

Перейти до вмісту