Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

З початку вересня на Полтавщині розпочинається кампанія з вакцинації диких м’ясоїдних проти сказу

Сказ – одна з найнебезпечніших летальних вірусних хвороб спільних для тварин та людей.

Новою ерою в системі антирабічних заходів стала розробка перорального методу імунізації диких м’ясоїдних. В подальшому в цьому напрямку почалися інтенсивні експериментальні дослідження в США, Канаді, Франції, Німеччині, Швейцарії, повідомляють у ГУ Держпродспоживслужбі у Полтавській області.

Враховуючи світовий досвід і позитивні результати пероральної імунізації диких м’ясоїдних в АР Крим за допомогою рекомбінантної осповакцини Raboral V-RG (Франція), з грудня 2006 року в Україні проводились широкомасштабні кампанії пероральної вакцинації лисиць проти сказу із застосуванням рекомбінантної вакцини «Броварабіс V-RG» (Україна). Протягом 2006-2014 р. постійно проводилася кампанії з пероральної імунізації лисиць проти сказу на сході України: в Харківській, Сумській, Полтавській, Луганській та Донецькій областях, де вдалося суттєво зменшити кількість випадків сказу, особливо в дикій природі.

Складна епізоотична ситуація щодо сказу в Україні вимагає радикальних заходів, серед яких одне з основних місць займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних, ефективність якої доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

У 2019 році на території Полтавської області розповсюдження вакцини проводили шляхом розподілу принад за участю авіатранспорту, чотирма літаками АН-2 зі злітно-посадкової смуги с. Пироги Глобинського району, де над лісовими та польовими угіддями, на території загальною площею 20,7 тисяч км 2 розповсюджено понад 518 тисяч принад з вакциною «Орісвак» виробництва ТОВ «Укрветпромпостач» м. Бровари. Даний метод являється найбільш економічним із всіх систем розподілу.

Дотримання комплексу профілактичних заходів, в тому числі і систематичне проведення кампаній з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, дало змогу зменшити кількість захворювань тварин на сказ в цілому.

Для ефективного розповсюдження вакцини основним принципом являється охоплення всієї території області, окрім населених пунктів, боліт, водоймищ, авто- та залізничних шляхів та місць проведення польових робіт.

Так, на території Полтавської області у 2020 році імунізація диких м’ясоїдних тварин розпочнеться з початку вересня. Розповсюдження вакцини буде проведено шляхом розподілу принад за участю авіатранспорту.

Антирабічна вакцина складається з поживної принади, яка має харчові та привабливі компоненти для тварин, у вигляді брикету коричневого кольору, в середині якої знаходиться полімерний блістер з активними компонентами вакцини.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертається до громадян і наголошує, що без потреби та засобів індивідуального захисту чіпати та переміщати принаду з вакциною в інше місце не можна.

Перейти до вмісту