Ви тут:
Суспільство Україна 

Які щеплення повинні мати дошкільники та школярі, – пояснення Віктора Ляшка

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів про те, які щеплення насамперед необхідно робити дошкільникам, школярам та дорослим.

Про обов’язкову вакцинацію заступник міністра охорони здоров’я нагадав під час онлайн-брифінгу 4 серпня, пише портал “Всеосвіта”.

“Залишилося менше ніж місяць до початку навчального року. Нам треба нагадати й передивитися вакцинальний статус дітей, які будуть відвідувати школу”, – нагадав Віктор Ляшко.

Так, до 6-річного віку вакцинація повинна враховувати наступні щеплення:

  • чотири щеплення проти дифтерії, кашлюку, правцю і поліомієліту,
  • три щеплення проти гепатиту В і Hib-інфекції,
  • одне щеплення від кору, краснухи, паротиту,
  • одне щеплення проти туберкульозу.

Читайте також: В Україні будуть вакцинувати дітей від ще однієї хвороби

У шість років, це перед навчальним роком або під час навчального року, залежно від дати народження, додатково проводиться щеплення проти кору, краснухи і епідемічного паротиту, а також від дифтерії, правцю і поліомієліту, – підкреслив головний санлікар.

За його словами, якщо зроблені усі щеплення, то вакцинація школярів до 14 років не проводиться – крім щорічного сезонного щеплення від грипу.

“На жаль, поки що це щеплення не включено до національного календаря щеплень і не покривається коштами державного бюджету. У 14 років ми проводимо вакцинацію від поліомієліту оральною поліомієлітною вакциною, а також у віці 16 років проводиться вакцинація проти дифтерії й правцю. Надалі, після 16-річного віку, кожні 10 років ми повинні здійснювати ревакцинацію від дифтерії й правцю. Ця вакцина також надається безоплатно у кабінетах щеплень”, – додав Віктор Ляшко.

Головний санітарний лікар наголосив, що ті, хто не робив щеплення кожні 10 років – тобто не ревакцинувався від дифтерії і правцю  – повинні звернутися до свого сімейного лікаря і провести ревакцинацію.  

 

 

 

 

ФОТО: Українська правда

Перейти до вмісту