Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Як працюватимуть у громадах нові поліцейські офіцери: пояснення МВС

Радник міністра внутрішніх справ Володимир Мартиненко пояснив, як працюватимуть поліцейські офіцери громади, які замінять дільничних інспекторів в Україні, хто контролюватиме їхню роботу та оплачуватиме її.

Як розповів Володимир Мартиненко, поліцейський має перебувати у громаді 98% часу, повідомляють у пресцентрі ініціативи “Децентралізація“.

“Не тільки перебувати, а й жити на території громади, постійно працювати, спілкуючись з громадою. Він буде займатися превенцією правопорушень у цій громаді і розслідувати дрібні злочини, ті, які не потребують залучення слідчо-оперативних підрозділів”, — сказав він.

Радник очільника МВС запевняє, що хоча обов’язки поліцейського громади подібні до дільничних інспекторів, відмінність між ними є. Наприклад, дільничний не завжди був на території громади. Також, за словами Мартиненка, у багатьох випадках саме дільничні стали поліцейськими офіцерами громад.

Володимир Мартиненко уточнив, що поліцейських готуватимуть за таким принципом: відбір, тестування, навчання і співбесіди. Контролюватиме їх ефективність та платитиме за роботу і громада, і Нацполіція.

“У поліцейського громади йде солідарне фінансування. Тобто громада частково покриває ті витрати, які пов’язані з його роботою. І, відповідно, цей офіцер підзвітний цій громаді, але підпорядковується вищому керівництву Національної поліції. Але контроль його діяльності є з боку керівництва громади, жителів цієї громади та оцінкою його діяльності. За результатами цього контролю й оцінюється його діяльність. Поки що, з боку тих громад, в яких вже працюють поліцейські, нарікань на їхню роботу немає”, — сказав радник міністра.

Він уточнив, що проєкт “Поліцейський громади” запустили ще наприкінці травня 2019 року, а закінчити планують до кінця 2020 року.

Також Мартиненко додав, що Нацполіція постійно звертається до громад з ініціативами створення таких посад на місцях.

Перейти до вмісту