Ви тут:
Суспільство 

В який час потрібно обідати, щоб скинути вагу, – дослідження науковців

Наука давно підтвердила, що важливо не тільки те, що ми їмо, а й те, коли ми це робимо. Особливо для людей, які намагаються позбутись зайвих кілограмів, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Неважливо, чи їсте ви 6 маленьких порцій їжі протягом дня, чи дотримуєтесь системи переривчастого голодування, кожен прийом їжі повинен відбуватись згідно вашого біологічного годинника. Це допоможе полегшити процес травлення і краще засвоїти всі необхідні поживні речовини.

Однак, через насичений щоденний графік більшість із нас обідає дуже пізно. Найгірше те, що ми часто навіть не усвідомлюємо, на скільки це може бути шкідливо для нашого здоров’я і як це може заважати нам схуднути.

Дослідження, опубліковане в журналі Journal of Clinical Nutrition, показало, що обід після 15.00 суттєво уповільнює процес схуднення. Науковці спостерігали за дією білка периліпіну, який знаходиться в клітинах людини і важливий для спалювання жиру в організмі. Вони встановили, що люди зі специфічною генетичною варіацією цього білка втрачали менше жиру, коли їли після 15.00.

В іншому дослідженні, опублікованому в 2013 році в International Journal of Obesity також зазначалося, що обід після 15:00 може уповільнити процес схуднення. Однак обидва дослідження були зосереджені на людях із генетичними особливостями.

Внутрішня активність організму регулюється циркадними ритмами. Саме від них залежить, коли ми відчуємо сонливість або голод. На процес схуднення циркадні ритми також впливають. Вони контролюють секрецію інсуліну в організмі. Несвоєчасне вживання їжі, коли інсуліну виділяється менше, серйозно ускладнює спалювання жиру. Втім, дослідження не виявили зв’язку швидкості схуднення та часу вживання сніданку та вечері. Можливо, це пов’язано з тим, що дослідження проводилось в Іспанії, де традиційно обідають висококалорійними стравами. Тому, якщо ви хочете скинути кілька кілограмів, постарайтесь обідати до третьої години дня.

Для тих, хто намагається контролювати свою вагу, обід – найважливіша трапеза за день. Саме на обід припадає основна частка спожитих за день калорій. Тому обов’язково потрібно підібрати продукти та визначити розмір порцій для обіду. Ви повинні споживати 50% калорій на обід, 15% на сніданок, 20% на вечерю та 15% під час перекусів протягом дня.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту