Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Уніфіковано порядок визначення сукупного доходу для призначення державних допомог: роз’яснення

22 липня 2020 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №632, якою затверджено Порядок обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї (домогосподарства) для усіх видів держаної соціальної допомоги.

Прийнятим порядок запроваджено єдиний підхід при розрахунку сукупного доходу сім’ї для призначення державних допомог, які призначаються з урахуванням доходів, а саме: допомоги на дітей одиноким матерям; державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям; житлової субсидії та інші види державних допомог.

Вказаними видами державних допомог в Полтавській області охоплено 40 тис. сімей, житлові субсидії в опалювальний період одержує 170 тис. сімей, повідомляють у Департаменті соцзахисту.

Ключовими і пріоритетними змінами визначено згідно вказаної постанови адресність і спрощення доступну до оформлення державних соціальних допомог.

Згідно Порядку для розрахунку державних допомог та житлових субсидій визначено слідуючи види виплат, які включаються при розрахунку і визначення права на їх отримання: заробітна плата без врахування податку на доходи фізичних осіб, пенсія, грошове забезпечення військовослужбовців, стипендія з урахуванням індексації (крім соціальних стипендій які надаються дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування), соціальні виплати, які призначаються управліннями соцзахисту населення, допомога по безробіттю, інші страхові виплати, які призначаються фондами соціального страхування, грошові перекази, отримані із-за кордону, житлові субсидії та пільги на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, а також інших доходів, відомості про які отримано від Державної податкової служби, Пенсійного фонду України та доходи, які задекларовано особою.

Крім того, законодавче визначено особливості врахування доходів для окремих категорій осіб, тобто для фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену системи оподаткування, до доходу враховується для І групи оподаткування – одна мінімальна заробітна плата; для ІІ групи – дві та ІІІ групи – – три мінімальні заробітні плати. Для осіб, які досягли 18-річного віку на початок періоду, за який враховується дохід, та в цьому періоді не мали доходів до доходу враховується: під час обчислення державних соціальних допомог – дохід на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати (2361,5 грн); для обчислення житлових субсидій – у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (4723 грн.).

Порядком також визначено чіткий перелік доходів, які не враховуються при обрахуванні доходу сім’ї.

Це виплати, які носять разовий характер, зокрема частина допомоги при народженні та усиновленні дитини, виплата якої проводиться одноразово; одноразова натуральна допомога “пакунок малюка», одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України “Мати-героїня”; допомога громадських та благодійних організацій тощо.

Крім того, до доходу не враховується:

– державна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
– державна соціальна допомога, яка виплачується з надбавкою на догляд за дитиною з інвалідністю підгрупи А;
– суми сплачених та отриманих аліментів;
– інші виплати, які носять разовий характер.

Вказаний Порядок запроваджується з 1 липня поточного року для тих сімей, які звертаються вперше за призначенням державних допомог та житлової субсидії або термін виплати допомог у яких закінчився у липні.

Перейти до вмісту