Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавській області на інвентаризацію державних земель с/г призначення спрямують понад 3 млн грн

ГУ Держгеокадастру в Полтавській області цьогоріч має намір провести інвентаризацію державних земель сільськогосподарського призначення на 25,7 тис. га. З них 7 тис. 666 га – землі сільськогосподарського призначення, 18 тис. га – землі лісогосподарського призначення.

Відомості про ці земельні ділянки внесуть у Держгеокадастр. А цінова пропозиція відповідної роботи, за результатами тендерних торгів, склала 3 млн 225 тис. грн.

Про це повідомила в.о. начальника ГУ Держгеокадастру у Полтавській області Людмила Остапенко.

“Інвентаризація проводиться з метою встановлення місця розташування об’єкта, меж, розмірів, правового статусу, виявлення земель, що не використовуються, або використовуються нераціонально чи з порушенням земельного законодавства, виявлення і консервація деградованих та забруднених земель сільськогосподарського призначення, здійснення державного контролю. Державна інвентаризація проводиться шляхом формування земельних ділянок незалежно від форми власності. Одне з ключових завдань Держгеокадастру – це забезпечення завершення інвентаризації земель сільськогосподарського призначення державної власності”, – зауважила Людмила Остапенко.

За її словами, відповідна робота в області проводиться починаючи з 2018 року. Так, у 2018-2019 роках було проінвентаризовано 121 тис. га. На 2020 рік передбачено проведення інвентаризації за рахунок бюджету.

“На сьогодні здійснено державну реєстрацію 79 земельних ділянок, які внесені до Державного земельного кадастру на загальну площу 1 621 га. Наразі в Полтавській області роботи тривають. До речі, в інших регіонах ще лише з тендерами “граються”. Ми єдині в Україні, хто йде згідно з графіком та інвентаризує свої землі”, – відзначила в.о. начальника ГУ Держгеокадастру у Полтавській області.

Інвентаризацію сільськогосподарських земель планують закінчити до 21 вересня. Лісогосподарських – до кінця поточного року. Загалом, за договором, виконання робіт планується завершити до середини грудня.

“Процедура досить складна, бо в Полтавській області є багато особливо цінних земель. Вони проходять експертизу в Києві, є певні технічні затримки”, – сказала Людмила Остапенко та додала, що виділених коштів, які потрібні для повної інвентаризації всіх сільськогосподарських земель державної власності на території Полтавської області, недостатньо.

Загалом, станом на 2016 рік на Полтавщині 1 млн 775 тис. га земель сільськогосподарського призначення перебуває у державній власності. Проте дана статистика є застарілою. Скільки ж їх є наразі – сказати складно.

“Безкоштовно земля не інвентаризується. За цю роботу треба платити кошти, а їх необхідно десь брати”, – зауважила в.о. начальника ГУ Держгеокадастру у Полтавській області.

Причину винесення питання про проведення інвентаризації землі на розгляд депутатів голова постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Капленко пояснив так:

“Через 9 місяців буде продаж земель. Депутати хочуть почути: скільки у нас зареєстровано землі державної власності в Держгеокадастрі? Чи законно вона використовується?”.

У свою чергу заступник голови Полтавської ОДА Євген Греков зауважив, що в даному випадку необхідно чітко розмежувати поняття “інвентаризація” та “аудит” земель.

“Ми маємо розуміти: аудит – це перевірка щодо використання землі за призначенням. У кожному районі Полтавської області відповідним розпорядженням створені комісії, з залученням представників Держгеокадастру, щодо проведення аудиту використання земель. По двох районах відповідні дані ще не подані. Але ми вже маємо попередні результати. Найбільше порушень виявляється щодо використання не державних земель, а земель комунальної власності. Ця інформація вже передається керівниками РДА до правоохоронних органів, вони співпрацюють з місцевою прокуратурою. Це різні процеси. Один – щодо оновлення картографічної основи та інвентаризації земель. Другий – щодо практичного звіту правового використання земель за призначенням”.

Перейти до вмісту