Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві вперше нагородили лауреатів премії обласної ради імені Олени Байрак

На території Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського відбулося нагородження перших учасників Премії Полтавської обласної ради імені Олени Байрак.

Як розповіли організатори, премією нагороджуються мешканці Полтавщини – автори проектів-переможців Конкурсу екологічних громадських ініціатив Полтавської області, заснованого обласною радою, що були успішно реалізовані в територіальних громадах за співфінансування з обласного та місцевих бюджетів; науковці, педагоги, журналісти, а також автори слів та музики пісень про природу рідного краю – за вагомі досягнення в екологічній освіті та екологічному вихованні.

“Для мене ця людина не чужа, тому що ще у шкільні роки вона викладала основи екології, згодом ми перетнулися вже у педуніверситеті. У Лучках в нас була практика. Я її знав особисто. Дуже добре, що премія носить ім’я саме Олени Байрак”, – зазначив заступник голови Полтавської обласної ради Анатолій Ханко.

Цьогоріч свої нагороди отримали у номінації “Екологічний проект”:
– Валентина Бабарика – вчитель математики Криворудської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Семенівської районної ради Полтавської області, науковий співробітник комунальної установи “Рекреаційний центр Криворудський” Полтавської обласної ради (перша премія);
– Людмила Бова – вчитель біології Хорольської гімназії Хорольської районної ради Полтавської області (друга премія);
– Олеся Шурпик – учениця 11 класу Великобудищанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Диканської районної ради Полтавської області (третя премія).

Читайте також: У Полтаві вперше вручатимуть премію імені Олени Байрак: визначили лауреатів

У номінації “Екологічна освіта та виховання”:
– Наталія Смоляр – заступник директора з наукової роботи регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський”, доцент кафедри прикладної екології та природокористування Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, кандидат біологічних наук (перша премія);
– Тетяна Біляєва – волонтер, керівника навчальної біологічної практики учнівської молоді на базі адміністративно-наукового центру регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський” (друга премія);
– Микола Козлов – керівник Худоліївського шкільного лісництва Семенівської районної ради Полтавської області, провідний фахівець з туризму в національному природному парку “Нижньосульський” (третя премія).

“Є символічним той факт, що вперше премія вручається на природі. Сподіваюся, що це стане справжньою традицією. Не є секретом, що екологія та охорона навколишнього середовища є пріоритетом, тому що всі ми хочемо жити у чистому та зеленому домі, дихати свіжим повітрям. На жаль, ми звертаємо увагу на таке багатство лише тоді, коли у нас щось стається. Я вдячна тим людям, які присвятили своє життя екології”, – зазначила у своєму виступі заступник голови Полтавської облдержадміністрації Катерина Рижеченко.

Довідка. Олена Миколаївна Байрак — український біолог, доктор біологічних наук, професор. Автор природоохоронних фотовиставок, проекту створення регіонального ландшафтного парку “Нижньоворсклянський”. 2012 -2018 рр. – до останніх днів очолювала кафедру заповідної справи навчально-наукового інституту економіки та екології природокористування Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління. Трагічно загинула в автокатастрофі4 лютого 2018 на Івано-Франківщині. Похована у Полтаві.

Перейти до вмісту