Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У Полтаві стартували вебінари з земельних питань для представників територіальних громад

6 серпня 2020 року у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області відбувся перший вебінар для представників територіальних громад Полтавщини з актуальних земельних питань. Темою вебінару стали питання щодо розпорядження землями бувшої комунальної власності.

Про роль та можливість ОМС в розподілі земель бувшої комунальної власності розповів учасникам вебінару виконавчий директор Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимир Микійчук.

Колективні землі – це землі, які перебувають (перебували) у власності колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, в тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, землі садівничих товариств — за рішенням загальних зборів цих підприємств, кооперативів, товариств.

Проблемні аспекти земельного законодавства щодо вирішення питань колективної власності на землю висвітлив у своїй доповіді провiдний спецiалiст вiддiлу представництва в судах та iнших органах юридичного управлiння Головного управлiння Держгеокадастру у Полтавськiй областi Артем Соляник.

За його словами після 2020 року органи місцевого самоврядування зможуть звертатися до суду із заявою про передачу до комунальної власності земельних ділянок колективної власності в порядку визнання майна як такого, що не має господаря, по земельним ділянкам колективної власності колишніх КСП, які ліквідовані. Законом надається можливість колишнім членам тих КСП, у яких паювання ще не завершилось і які не ліквідовані, до 2025року, допаювати сільськогосподарські угіддя (якщо такі залишились). При цьому в процесі допаювання усі несільськогосподарські землі мають бути передані у комунальну власність. Якщо до 2025 року такі рішення колишніми членами КСП не прийняті, місцеві ради можуть звернутись до суду із заявою про передачу земель до комунальної власності в порядку визнання майна безхазяйним. Це стосується як сільськогосподарських так і несільськогосподарських угідь.

Отже, ті КСП, які вже ліквідовані, ОМС зможуть звертатись до суду про визнання колективної власності комунальною власністю в порядку оформлення безхазяйного майна після 2020 року, а ті КСП, які ще не ліквідовані, після 2025 року.

«Відповідно до Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», де головним тимчасовим розпорядником невитребуваних та нерозподілених земель тепер стають органи місцевого самоврядування, а не районні державні адміністрації, як це було раніше. Також, за рішеннями ОМС нерозподілені та невитребувані земельні частки (паї) можуть передаватись в оренду після їх формування в окремі земельні ділянки на строк до дня державної реєстрації права власності спадкоємцями, про що зазначається обов’язково у договорі» – додав він.

Крім того, він акцентував увагу, що власникам сертифікатів на земельні частки (паї) необхідно оформити право власності на земельну ділянку до 01.01.2025 року. Надалі неоформлення такого права розцінюється як відмова від земельної ділянки. Органам місцевого самоврядування забороняється протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, яка сформована з невитребуваних часток (паїв), передавати у приватну власність. За винятком, передачі таких ділянок власникам або спадкоємцям цих земель.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко поінформував про завдання та форми співпраці системи безоплатної правової допомоги з органами місцевого самоврядування.

«Важливим напрямом у роботі системи БПД є встановлення та розвиток постійних робочих відносин з органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та громадськими інституціями. Регіональним центром підписані угоди про співпрацю з обласною державною адміністрацією та обласною радою, вищими навчальними закладами, громадськими організаціями. Крім того, місцевими центрами в кожному районі підписано угоди з районними держадміністраціями і районними радами, що сприяє поєднанню зусиль для забезпечення захисту прав громадян» – повідомив заступник директора Регіонального центру.

Він розповів про можливості отримання правової допомоги не лише в офісах місцевих центрів та бюро правової допомоги, а й під час роботи мобільних та дистанційних пунктів доступу, які діють в приміщеннях органів виконавчої влади місцевого самоврядування, бібліотеках, військових частинах, установах виконання покарань. Він також нагадав про можливість отримати правову допомогу за місцем проживання, якщо особа не може за станом здоров’я особисто відвідати місцевий центр та бюро правової допомоги. Також він розповів про досвід та важливість прийняття програм правової освіти задля розширення доступу громадян до БПД в регіоні. Не оминув показ увагою і питання комунікативних та право просвітницьких заходів у регіоні.

«Правопросвітництво – це одне із пріоритетних завдань, яке постає перед фахівцями системи безоплатної правової допомоги в Полтавській області. Реалізуючи цей напрям діяльності, ми маємо на меті не лише поінформувати про можливості системи БПД та як ними скористатися, а й розповісти громадянам, про їх права, можливості їх реалізації на практиці, захисту у разі необхідності.», – додав Ігор Клименко.

Учасниками семінару стали сільські, селищні голови, депутати місцевих рад, посадові особи органів місцевого самоврядування, держслужбовці Полтавської області.

Організаторами заходу стали Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування та Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Такі вебінари з земельних питань планують проводити і надалі для представників органів місцевого самоврядування області.

Перейти до вмісту