Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Шулики з маком: рецепти традиційної української страви на Медовий Спас

Шулики – традиційна страва української кухні, яка несправедливо забута сучасними господинями. Наші предки вважали, що це обов’язкова страва на Маковея. У релігійні свята – це обрядова страва, а на щодень – смачний та легкий десерт. Читайте далі та дізнайтеся, як приготувати шуліки з маком на свята.

Традиційна страва на Маковія для українців – шулики. Це пісний корж, який ламають на шматочки й заливають водою з маком та медом. З макоржениками, буденними маковими коржами, шуліки нічого спільного не мають. Проте все не так просто, адже за такою кулінарною традицією стоїть особливий обряд прадавніх слов’ян, пише maximum.fm.

Назва “шулики”, ймовірно, походить від слова “шуляти”, що означає “тицяти”, “товкти”. Рецепт шуликів може змінюватися в залежності від регіону, проте набір інгредієнтів незмінний: пісний корж, мак та мед. Цю обрядова страва господині готують раз на рік – 14 серпня і протягом Успенського посту.

Рецепт 1:

Для коржів з’єднуємо борошно, кефір (чи кисляк), яйце, сіль, соду. Замішуємо, розкатаємо, печемо чи навіть на пательні смажимо.
Коржі протикаємо виделкою.
Приготуємо заздалегідь переварену воду, розчинимо там мед.
Натремо мак у макітрі.
Поламаємо готові коржі, кинемо в макітру до маку й заливаємо солодкою водою.

Інгредієнти:

Яйце – 1 шт
Мед – 5 ст.л.
Мак – 4 ст.л.
Масло – 50 г
Сода – 1 ч.л.
Молоко – 100 мл
Борошно – 2 склянки

Рецепт 2 шуликів з медом та маком:

Вбиваємо яйце, додаємо 1 ст.л. меду. Розтираємо яйце з медом.
Розтираємо в макітрі мак – його потрібно попередньо залити окропом і залишити на 30 хвилин.
Додаємо 1 ст.л. маку до яєць, перемішуємо, додаємо масло, кладемо соду, вливаємо молоко, збиваємо до однорідної консистенції, всипаємо просіяне борошно, перемішуємо, поступово додаючи борошно.
Замішуємо круте тісто. Розкатуємо тісто в пласт товщиною 1-2 см. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко.
Випікаємо корж в духовці, розігрітій до 160°C.
Ламаємо корж на шматочки.
До маку, що залишився, додаємо мед. Перемішуємо.
Додаємо кип’ячену воду. Знову перемішуємо.
Поливаємо шулики медово-маковою заправкою й даємо настоятися 20-30 хвилин.
Шуліки з маком готові!

Інгредієнти:

Для коржів:

Борошно – 1 кг
Яйця – 2 шт
Кефір або кисле молоко – 2 склянки
Сода (з гіркою) – 1 ч.л.
Сіль – дрібка
Цукор – 1,5-2 ст.л.
Трохи рослинної олії

Для медово-макової заправки:

Мак – 200-250 г
Цукор – 0,5 склянки
Мед – 2 ст.л.
Охолоджена кип’ячена вода – 2 склянки

Спочатку замішуємо тісто для коржів. У велику миску насипаємо 3/4 від загальної кількості борошна. Перемішуємо його з содою і сіллю, а потім вбиваємо яйця.

Додаємо цукор та кефір, замішуємо тісто. При необхідності додаємо борошно.

Готовому тісту даємо трохи відпочити, а тим часом приготуємо заправку.

Для цього промитий (а можна і злегка проварений) мак подрібнюємо з цукром в блендері. У воді розчиняємо мед та з’єднуємо його з цукрово-маковою масою.

Тісто розділяємо на кілька частин, розкатаємо кожну в круг, рівний діаметру вашої сковороди. Злегка наколюємо кожен корж виделкою й обсмажуємо з двох сторін до готовності. Кожен раз трохи змащуємо сковорідку олією.

Готові коржі злегка охолоджуємо, а потім розламуємо їх на шматочки й заливаємо медово-маковою заправкою. Шуліки перед вживанням повинні набратися цієї суміші.

фото ілюстраційне

поширити новину: