Ви тут:

Про відповідальність за наругу над державними символами розповіли полтавські юристи

Напередодні відзначення Дня Незалежності України В Україні відзначається ще одне свято – день державного символа. 23 серпня в Україні відзначають День державного прапора.

Державні символи є важливим атрибутом сучасної держави, складовою її конституційного ладу. Символи нації, створені нею в процесі власного державотворення, з часом, як правило, стають державними у результаті їх закріплення на законодавчо-правовому рівні. Історична традиція, унаочнена в символіці, перетворює населення на народ, формує націю. Державні символи України концентровано виражають провідну роль нації у становленні власної держави.

Державні символи – це визначені і закріплені на конституційно-правовому рівні офіційні знаки держави, які в лаконічній формі відображають її суверенітет та ідеологію і, як правило, мають етнічно-національне походження.

Про те, яка відповідальність передбачена за наругу над державними символами консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Стаття 20 Конституції України визначає, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Впродовж останніх років використання Державного Прапора України, його зображень набуло більшої популярності. В державні свята, під час фестивалів, у щасливі і сумні дати, чи навіть у будень Україна одягнута в синьо-жовті кольори. На будівлях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в залах судових засідань Державний Прапор розміщений постійно.

У статті 65 Основного Закону нашої держави передбачено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України.

В свої чергу Кримінальний кодексом України зазначено що публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом до 850 грн. або арештом на строк до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

Під наругою слід розуміти грубе, образливе ставлення, зле висміювання, дії, спрямовані на приниження тих цінностей, до яких інші члени суспільства ставляться з повагою (наприклад зривання прапора чи гербу, їх знищення або пошкодження, використання їх не за призначенням, учинення на них непристойних написів або малюнків, спотворення тексту або музики Гімну, поширення його тексту зі спотворенням змісту і значення, інші дії, в яких виявляється зневажливе ставлення особи до державних символів). Публічний характер дій означає, що вони можуть бути вчинені як відкрито, так і таємно, але за умови, що згодом стануть очевидними для невизначеного кола осіб. Місце вчинення злочину на кваліфікацію злочину не впливає. Злочини вважаються закінченими з моменту вчинення будь-якої дії, пов’язаної з наругою над державними символами. Не має значення, чи вдалося особі здійснити свій намір до кінця чи ні.
Звертаємо Вашу увагу,що отримати більше правових консультацій можна завітавши на довідково-інформаційну платформа правових консультацій «WikiLegalAid»,яка спрямована на підвищення правової свідомості та освіченості населення за наступним посиланням.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.
Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (0536) 75- 75- 20
Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

Перейти до вмісту