Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавські лікарі розповіли про переваги грудного вигодовування

З 1 по 7 серпня триває Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Завідувач відділення недонешених новонароджених КНМП «Кременчуцький міський перинатальний центр ІІ рівня» Ольга Зорченко розповіла про переваги грудного вигодовування.

“Грудне вигодовування – це найкращий подарунок, який ви можете подарувати своїй дитині при народженні. Це спосіб вигодовування немовлят, який є найбільш здоровим та цінним”, – наголосила Ольга Зорченко.

Мамине молоко містить білки, що легко засвоюються та є не алергенними;  здорові жири та вуглеводи, що впливають на розвиток нервової системи;  вітаміни та мінерали, що легко всмоктуються; ферменти, стимулятори росту, гормони та велику кількість чистої води. Тому, діти, яких годують грудьми, не потребують додаткового пиття. Пропорції цих компонентів ідеально підходять для поживних потреб дитини.

Білки природного молока легко засвоюються та не залишаються в шлунку дитини. Тому, діти, яких годують грудьми, вимагають годування частіше. Більш того, вони підлаштовують кількість молока до своїх потреб, отож складно їх перегодувати.  Материнське молоко легко перетравлюється, та у дітей на грудному вигодовуванні набагато рідше трапляються випадки діареї чи запору, ніж у тих, яких годують сумішшю.

Склад натурального молока змінюється залежно від потреб дитини та стадії розвитку. Під час годування, дитина спершу повинна задовольнити свою спрагу, а потім втамувати голод. Тому, перше молоко містить більше води, потім стає густішим та більш поживним. Найбільш поживне молоко виробляється вночі. Склад молока змінюється з віком дитини. Він різний в неонатальний період та період грудного вигодовування.

Окрім втамовування голоду дитини, материнське молоко також підтримує його незрілу імунну систему. Воно містить антитіла, імунні клітини та інші імунологічно активні компоненти. Перше молоко, що називається молозивом, особливо багате на антитіла. Навіть кілька крапель молозива, які часто нехтуються мамами, що народжують вперше, як неважливі, насправді є необхідними, оскільки вони захищають твою дитину від мікроорганізмів з навколишнього середовища.

Грудне молоко захищає травну систему дитини та регулює її роботу, воно допомагає тілу швидко позбутися будь-яких сторонніх часточок та сприяє виходу меконію (першого калу). Дякуючи стимуляції перистальтики, білірубін, що міститься в калі новонародженого не накопичується в кишечнику та скорочується ризик жовтухи.

Діти на грудному вигодовуванні мають меншу ймовірність розвитку синдрому раптової дитячої смерті (СРДС) та хвороб травного тракту та дихальних шляхів (особливо пневмонії). Відповідно до Всесвітньої організації охорони здоров’я, годування грудьми зменшує ризик розвитку 2 типу цукрового діабету та атеросклерозу. Дорослі, котрих годували грудьми після народження, мають менший рівень холестерину та кров’яного тиску, та рідше трапляються випадки ожиріння та надмірної ваги.

Людське молоко не містить високо алергенного лактоглобуліну, що є в коров’ячому молоці. Воно забезпечує належний розвиток імунної системи та захищає стінки кишечника від негативного впливу алергенів.

Під час грудного вигодовування дитина може відчувати мамин запах та чути її серцебиття. Довгі періоди грудного вигодовування в теплих маминих обіймах задовольняють потребу в близькості та вгамовують емоції.

Смоктання грудей задіює понад 40 окремих м’язів (включаючи язик, губи, щелепу, щоки). Воно стимулює розвиток дихальної системи та підвищує подачу кисню. Це також важливий фактор в розвитку ротової порожнини.

Годування грудьми підвищує рівень окситоцину, що відповідальний за подачу молока та швидке скорочення матки. Це скорочує ризик післяпологової кровотечі.

Жінки, котрі годують грудьми, мають менші шанси захворіти раком молочної залози, раком яєчників чи остеопорозом. Жінки, котрі годують грудьми більше року, мають менший ризик гіпертензії, серцевого нападу, надмірної ваги, атеросклерозу та діабету.  

Гормони, що відповідають за лактацію, покращують мамин настрій, та жінки, котрі годують грудьми, краще справляються з депресивним настроєм, котрий виникає кілька днів після пологів. Як результат, у них менший шанс розвитку депресії пізніше.

Головними складовими дієти годуючої мами є уникання жареної їжі, шоколаду, газованих напоїв, алкоголю та кави. 

Грудне вигодовування після пологів допомагає матері швидко втратити зайві кілограми. Грудне вигодовування спалює до 700 калорій на день.

Ви можете  швидко нагодувати свою дитину будь-де. Немає потреби витрачати час на приготування суміші. Ця цінна їжа – материнське молоко, не лише швидко готується, але також більш економне. 

Що може бути природнішим і красивішим, ніж годування дитини груддю!

Скільки прекрасних емоцій зазнає малюк, відчуваючи мамине тепло, биття серця та смак материнського молока. Коли дитина тільки-но з’являється на світ, молоко матері для неї – одне з найнеобхіднішого. Та воно потрібне не ліше для того, щоб вгамувати голод.

Для немовляти немає більшого задоволення, ніж смоктання груді. Коли дитина смокче тепле, солодке мамине молочко, вона всім своїм єством відчуває щастя. Саме тоді в дитини з’являється здатність бути щасливою.

Природа надала і матері відчуття задоволення від цього дивовижного процесу. Саме при годуванні груддю жінка відчуває умиротворення і спокій. На момент годування груддю важливим є тілесний контакт між матір’ю і дитиною ( шкіра до шкіри). Тактильні відчуття породжують у дитини вдячність і довіру. Годування груддю для малюка – це багатство переживань, що пробуджує у дитини довіру до оточення, надає їй упевненості у власних силах і відчуття гармонії із зовнішнім світом.

Вигодовуючи немовля груддю, мати закладає в дитину основи психічно здорової особистості, сильного характеру, соціального досвіду.

поширити новину: