Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Навіщо лягати спати до півночі: 12 важливих плюсів для здоров’я

«Сови», які так люблять лягати пізніше, з часом помічають, що з їхнім здоров’ям відбувається щось не те. І річ не тільки в тому, що їм потрібно рано вставати, а лягти рано вони не можуть, і тому сплять мало. Важливо – не тільки спати більше, але й лягати раніше.

Організм має свої цикли, яким варто слідувати. Приблизно з 11 ночі починається фаза повільного сну, в цей час мозок встигає відновлюватися, і це впливає практично на всі системи організму, пише wona.com.ua. Ось кілька причин, після яких ти задумаєшся про те, як важливо лягати до 12 ночі.

Ти будеш активнішою

Це ми і самі розуміємо, коли мало спимо. Чим більше організм встигає відпочити, тим вища наша бадьорість і здатність до активної діяльності, будь то розумової чи фізичної.

Ти знизиш ризик появи зайвої ваги

Чим пізніше лягаєш, тим швидше набираєш вагу. Згідно з проведеними дослідженнями, кожна втрачена година сну збільшує індекс маси тіла. Достатня кількість сну і раннє засинання дозволять тобі вирішити цю проблему.

Тобі будуть рідше снитися кошмари

Якщо тебе часто мучать страшні сни, можливо, одна з причин в тому, що ти пізно лягаєш. Протягом ночі, якщо ти не спиш, росте рівень кортизолу, гормону стресу, тому тобі так часто сняться «жахи».

Ти будеш менше переживати

Занадто пізній сон негативно впливає на область мозку, яка управляє увагою і прийняттям рішень . Чим раніше ти почнеш лягати, тим простіше тобі буде приймати важливі рішення і не переживати за них.

Ти станеш більш сконцентрованою

Щоб бути зосередженою і продуктивною протягом дня, лягай до півночі. Вчені підтвердили зв’язок між сном і концентрацією уваги. Щоб її зберегти, необхідно лягати не пізніше 23:30.

Ти будеш рідше хворіти

Чим більше тіло втомлюється, тим чутливіше воно до шкідливих бактерій, І організм легше піддається захворюванням. Лягаючи вчасно, ти зберігаєш свою опірність вірусам.

Ти повернеш шкірі сяйво

Достатній за часом сон відновлює пошкодження, завдані за день клітинам шкіри. Правда, занадто довгий сон зробить її не кращою. Тому, важливо дотримуватися балансу. Якщо ти пізно лягаєш, ти і сама напевно вже помічала тьмяний колір обличчя. Повір, ефект від висипання набагато кращий за будь-яку доглядову косметику.

Зможеш запобігти ризику розвитку діабету

Недотримання циклів сну, необхідних організму, може порушити його нормальне функціонування. Згідно з дослідженнями, люди, які лягають надто пізно, мають більше шансів захворіти на діабет, ніж ті, хто лягає рано.

У тебе не буде проблем з можливістю завагітніти

Пізній сон порушує і нормальну роботу яєчників, знижуючи шанси легко завагітніти. У чоловіків такий ризик менший, Але брак сну все ж іноді діє і на них, зменшуючи кількість сперматозоїдів.

У тебе знизиться больовий поріг

Так, чутливість до болю сильно підвищується, якщо ми перестаємо лягати вчасно і висипатися.

Покращиться пам’ять

Лягаючи спати вчасно, ти даєш можливість мозку відпочити, і він буде працювати набагато краще, в тому числі зберігаючи твою пам’ять.

Ти просто поліпшиш свій сон

Часто ми намагаємося компенсувати недосипання 1-2 ночами довгого сну. Але, на жаль, цим ти не відновиш завдані організму збитки. Проблеми вирішуються тільки регулярним достатнім сном. Поступово ти сама повернеш нормальний режим і під вечір будеш хотіти спати.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту