На Полтавщині перевіряють заклади освіти до нового навчального року: яких норм потрібно дотримуватись
Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, у складі міжвідомчих комісій, здійснює моніторинг закладів загальної середньої освіти та закладів професійно-технічної освіти області щодо організації профілактичних заходів під час підготовки до нового 2020-2021 навчального року.
Під час здійснення моніторингу навчальних закладів члени комісії звертають увагу на умови навчання, виховання та перебування здобувачів освіти під час карантину, інформують у ГУ Держпродспоживслужбі у Полтавській області.
Зокрема, це стосується:
- розроблення маршрутів руху здобувачів освіти, відокремлення зон переміщення для різних вікових категорій;
- організації навчального процесу шляхом мінімізації руху між навчальними кабінетами (проведення занять в одному і тому ж кабінеті/приміщенні);
- наявність медичного персоналу або відповідальної особи, яка пройшла відповідний інструктаж та призначена наказом керівника закладу;
- виділення приміщення для тимчасової ізоляції здобувачів освіти, у разі виявлення ознак гострої респіраторної хвороби;
- організації щоденного контролю за станом здоров’я всіх працівників та проведення температурного скринінгу;
- забезпеченість персоналу засобами індивідуального захисту (маски, рукавички, щитки тощо);
- забезпеченість закладу засобами для дотримання правил особистої гігієни працівниками закладу та здобувачами освіти (рукомийники, рідке мило, паперові рушники (електросушарки для рук), антисептичні засоби для обробки рук, дезінфікуючі засоби тощо);
- стан організації харчування здобувачів освіти;
- організація контролю параметрів мікроклімату (температура та відносна вологість повітря), освітлення в навчальних кабінетах;
- проходження працівниками обов’язкових профілактичних медичних оглядів тощо.
Читайте також: Навчання в умовах пандемії: у Полтавській ОДА відбулась серпнева конференція освітян
За результатами проведеного аналізу стану застосування у закладах освіти області системи НАССР встановили, що частина закладів не впровадила її на своїх харчоблоках. На кінець 2-го кварталу 2020 року в Полтавській області систему НАССР впровадили на 172 харчоблоках закладів дошкільної освіти та на 186 харчоблоках закладів загальної середньої освіти.
Відповідно до Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, у 2020 році мають бути розроблені та затверджені:
– норми та порядок організації харчування учнів,
– типові двотижневі меню,
– санітарний регламент закладів середньої освіти,
– гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів середньої освіти,
– методичні настанови щодо застосування системи безпечності харчових продуктів у закладах освіти, методологію здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти.