Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині через втрату родючості земель до бюжетів різних рівнів надійшло майже 4 млн грн компенсації

Станом на липень у Полтавській області коштів від втрат родючості земель надійшло до бюджетів різних рівнів 3 млн 924 тис. грн. З них до обласного бюджету – 981 тис. грн.

Про це повідомив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Олег Палій, доповідаючи на засіданні постійної комісії Полтавської обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

“Залишки коштів минулих років наростають. І на початок звітного року становлять 26 млн 455 тис грн. З них кошти обласного бюджету – 1 млн 728 тис грн. Разом із залишками минулих років на рахунки надійшло 30 млн 249 тис грн. Використано районами в поточному році 129 тис грн. З них 121 тис. грн – Кременчуцький район та 8,5 тис. грн Гадяцький район” – розповів Олег Палій.

Читайте також: У Полтавській області на інвентаризацію державних земель с/г призначення спрямують понад 3 млн грн

При цьому план надходження коштів до обласного бюджету як відшкодування втрат земель сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва у 2020 році становив 500 тис. грн. Залишки минулих років станом на 1.01 2020 року склали 1 млн 728 тис. грн. Загалом, таких коштів на рахунку, разом із залишками минулих років, зараз в обласному бюджеті 2 млн 709 тис. грн.

“На жаль, щодо використання цих коштів, у нас ще не все відпрацьовано належним чином. Особливо на рівні міських, районних, сільських та селищних рад. Положення про використання коштів, які надходять як відшкодування, направлялися у всі районні ради та адміністрації, надсилалися листи щодо необхідності використання цих коштів на районному рівні. Також головам міських, районних та сільських і селищних рад направлялося звернення депутатів обласної ради з проханням-вимогою використовувати ці кошти. Але використання цих коштів за призначенням на районному рівні відбувається дуже слабо”, – сказав Олег Палій.

Найбільше таких грошей сконцентровано у Кременчуцькому, Козельщинському районах та у Горішніх Плавнях.

Він зауважив, що кошти, які надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, використовуються на освоєння земель для сільськогосподарських і лісогосподарських потреб, поліпшення відповідних угідь, охорону земель, а також на проведення інвентаризації та нормативно-грошової оцінки земель.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку додав, що в окремих районах ці гроші просто лежать на депозитах. Тому він запропонував оновити звернення від депутатської комісії обласної ради з роз’ясненнями щодо необхідності використання цих коштів та поясненням на які цілі.

Перейти до вмісту