Ви тут:
Суспільство Україна 

На могилі українського космонавта Леоніда Каденюка встановлять пам’ятник

Відкриття пам’ятника заплановане на 19 листопада – дату, коли перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк здійснив політ на шатлі «Колумбія».

Про це повідомили на Facebook-сторінці Офісу Президента.

Архітектурний проект монумента існує давно. Сім’я Каденюків розробила його самостійно. Для збору коштів на встановлення пам’ятника родина також створила власну громадську організацію та благодійний фонд.

Володимир Зеленський з працівниками Офісу Президента та уряду зробить внесок у благодійний фонд і сприятиме організації встановлення монумента.

«Славетна постать Леоніда Каденюка назавжди вписала нашу країну в історію дослідження космосу та зміцнила міжнародний авторитет держави. На похованні Леоніда Костянтиновича було чимало політиків найвищого рівня, та ніхто з них не спромігся вирішити питання належного вшанування пам’яті великого українця. Таке ставлення до власних героїв з боку держави є неприпустимим. Ми це змінимо», – зазначив Зеленський.

28 січня, у день народження Леоніда Каденюка, Володимир Зеленський доручив уряду вирішити питання щодо фінансування меморіалу. Наявний у чинному законодавстві механізм є досить складним і забюрократизованим, а отже, може затягнути процес створення пам’ятника за державний кошт на декілька років. Президент вважає, що такий шлях не підходить.

«Ми не можемо й не будемо чекати ще два, три або чотири роки, щоб на могилі Героя України нарешті з’явився пам’ятник. Ми зробимо це за особисті кошти», – додав  Президент.

Крім того, готується серія державних ініціатив з ушанування пам’яті видатного українського астронавта. Наразі розробляється концепція проекту вшанування його пам’яті, над створенням якої спільно працюють Офіс Президента й Міністерство культури та інформаційної політики. Її втілення заплановане до 70-річчя Леоніда Каденюка.

Фото: архівне фото з сайту NASA

Перейти до вмісту