Ви тут:
здоров’я Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Грудне вигодовування: правда і міфи

Найчастіше і молоді мами, і ті жінки, які мають  негативний досвід  грудного вигодовування, дослухаються  певних міфів, що заважають успішному годуванню малюка грудним молоком.

Лікар  акушер-гінеколог вищої категорії  Полтавського  обласного перинатального центру Людмила Ісичко спростувала міфи про грудне вигодовування.

 Міф №1: якщо молока мало то більше його вже не прибуде

    Існує кілька порад, виконуючи які, практично кожна породілля буде мати достатню кількість молока і її дитина не буде голодною.

  1. Дитину  потрібно прикладати  до грудей матері часто, адже чим частіше і довше немовля біля грудей, тим більше виробляється молока (годування за вимогою).
  2.  Проводити додаткове зціджування молочної залози (зцідженим молоком можна дитину догодовувати).
  3. Не забувати годувати дитину вночі (саме вночі виділяється достатня кількість гормону пролактину, що забезпечить достатнє вироблення грудного молока).
  4. Під час годування дитини жінка повинна зайняти зручне положення, не нервувати, бути спокійною і годувати з задоволенням. При цьому виробляється власний гормон окситоцин, що забезпечує легкий відтік молока з молочної залози.

Міф №2: годувати грудьми –  боляче.

При правильному розташуванні дитини та правильному  прикладанні процес  годування буде  приємним і безболісним.

Міф №3: при грудному вигодовуванні доведеться дотримуватися суворої  дієти.

Звичайно, на період грудного вигодовування неприпустимі зловживання – шкідлива їжа та шкідливі звички. Але про жодну сувору дієту не йдеться. Можна їсти звичайну здорову  їжу включно  з кавою, шоколадом,свіжими фруктами та овочами.

Міф №4: грудне вигодовування негативно впливає на фігуру жінки.

Навпаки, годування груддю може позбавити жінку зайвої ваги, причому спалюється  саме той жир, що при фізичних вправах не зникає. Під час грудного вигодовування можна займатися спортом – до легких вправ можна приступати вже через  6 тижнів після пологів.

Різке припинення лактації  може негативно вплинути на здоров’я  жінки (різка зміна гормонального стану).  Якщо жінка поступово припиняє годувати, груди відновляться і за певний час виглядатимуть,  як і до народження дитини.

Міф № 5: грудне вигодовування завадить вийти на роботу , яку жінка боїться втратити.

50-80 відсотків жінок у світі  працюють і успішно годують  дітей грудним молоком. Для цього можна скористатися допомогою родини, організувати неповний  робочий день, використовувати зціджене грудне  молоко.

Подібних міфів існує чимало, але розвінчати їх легко можуть як лікарі, так і жінки, які успішно годували своїх дітей грудним молоком. Полтавський обласний перинатальний центр має статус «Лікарня, доброзичлива до дитини». Тут проводиться велика робота щодо організації грудного вигодовування.

Перейти до вмісту