Ви тут:
здоров’я Медицина Суспільство 

“Доступні ліки”: чому важливо не переривати лікування

Чому важливо не переривати лікування розповіли у Нацслужбі здоров’я.

Програма «Доступні ліки» включає ліки від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу. Саме від цих хвороб найчастіше помирають українці або ж якість їхнього життя суттєво знижується. Але ці захворювання можна ефективно лікувати амбулаторно, в тому числі, приймаючи потрібні лікарські засоби за рекомендаціями вашого лікаря.

У структурі смертності в Україні саме через серцево-судинні захворювання помирає понад 68% осіб.

“Завдяки первинній профілактиці та постійному вживанню ліків 2/3 таких випадків можна уникнути”, – зазначають у НСЗУ.

Пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, як то гіпертонічна хвороба та ішемічна хвороба серця щоденно повинні приймати гіпотензивні та інші серцево-судинні ліки. Це впливає на покращення самопочуття, стабілізацію артеріального тиску та на позитивну динаміку в роботі серця. Також постійний прийом ліків знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і є профілактикою інфаркту, інсульту.

Не варто приймати ліки для стабілізації тиску за рекомендаціями інтернету або сусідки. Дотримуйтесь рекомендацій вашого лікаря. Також ваш лікар може виписати рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки».

В жодному разі не можна самостійно приймати рішення про припинення прийому ліків від артеріального тиску. Це може призвести до серйозних наслідків для здоров’я.

Діабет ІІ типу – це хронічне захворювання, при якому організм не може ефективно використовувати інсулін. В Україні на діабет ІІ типу хворіють близько 1 млн людей.

Пацієнти, які страждають на діабет ІІ типу, повинні дотримуватись здорового харчування, підтримувати вагу в нормі та бути фізично активними. Крім того, необхідно приймати ліки, навіть якщо ви почуваєтесь добре. Мова про препарати для контролю рівня глюкози в крові.

Коли рівень цукру в крові близький до норми, люди мають більше енергії, менше втомлюються, рани гояться краще, зменшується відчуття спраги, ризик інфекційних захворювань шкіри. Також знижується ймовірність виникнення викликаних діабетом проблем зі здоров’ям, таких як: серцевий напад або інсульт, біль, поколювання або оніміння в руках і ногах, проблеми з нирками, зором, захворювання зубів і ясен.

Для людей з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою.

Бронхіальна астма – хронічна хвороба, яка суттєво впливає на якість життя, адже не дозволяє людині нормально дихати. В Україні близько 210 тисяч хворих на бронхіальну астму.

Астма вважається невиліковною хворобою. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. Пацієнти з астмою потребують медикаментозного лікування, яке має призначити лікар.

Ліки від цього захворювання пацієнти також можуть отримувати за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою.

Пацієнту завжди потрібно мати при собі ліки, які попереджають або призупинять напад. В жодному разі не можна самостійно приймати рішення про припинення прийому або зміну ліків чи дозування.

“Ваш лікар може виписати наступний електронний рецепт навіть раніше, ніж закінчаться ліки, що були отримані за попереднім електронним рецептом. Зокрема, за 7 днів, якщо рецепт було виписано на курс лікування від 21 дня, за 3 дні, якщо такий курс лікування є меншим за 21 день. Крім того, лікар, заздалегідь плануючи відпустку, може виписати пацієнтові лікарські засоби розраховані відразу на тримісячний курс лікування”, – нагадують у НСЗУ.

Перейти до вмісту