Ви тут:
PROвсе Суспільство 

19 серпня – День пасічника: цікаві факти про бджіл та мед

19 серпня професійне свято відзначають бджолярі. День пасічника в Україні з’явився у 1997 році. Свято було запроваджено в підтримку агропромислового комплексу України, а також Спілки пасічників. І тепер щорічно відзначається 19 серпня.

Цікаві факти про бджіл та мед розповіли у ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області.

Майже третина світового виробництва їжі залежить від бджіл.

  • Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років, лише заради збереження сім’ї.
  • У бджіл дуже добре розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.
  • До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано, оскільки під час роботи частину вони з’їдають самі.
  • Карл фон Фріш був нагороджений Нобелівською премією 1973 року за розшифровку «танцю бджіл», рухів, які виконують комахи, щоб сповістити решту бджіл про координати та відстань до джерела пилку.
  • Повертаючись до вулика, бджола створює особливі вібрації, які й передають інформацію про розташування їжі щодо положення сонця.
  • Колонія бджіл складається з 20 000 – 60 000 медоносних бджіл і однієї бджолиної матки.
  • У бджіл по п’ять очей і через особливості свого зору вони найкраще бачать квіти синього, білого і жовтого кольорів.
  • Геном бджоли медоносної містить понад 300 мільйонів пар ДНК. Їх вік згідно з дослідженнями геному становить близько 300000 років.

Бджільництво

  • «Приручення» бджіл почалося понад 7 тисяч років тому, коли людина почала будувати для них перші житла.
  • У давнину бджоли жили в дуплах дерев (бортах), тому на Київській Русі збирачів меду називали бортниками.
  • Як показали знахідки археологів, стародавнім єгиптянам бджільництво було відомо ще близько семи тисяч років тому. Але використовували вони цей продукт не лише в їжу, але й бальзамування. А ще відомо, що римляни й греки використовували мед для консервування свіжого м’яса.
  • Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.

Мед

  • Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.
  • Найдорожчий мед видобувається в печері Сарікаір, що біля міста Артвін (Турція), на глибині 1800 метрів. 1 кілограм цього меду коштує 6800 доларів США.
  • Мед володіє прекрасними консервувальними властивостями. У давньоєгипетських пірамідах під час археологічних розкопок були знайдені амфори з медом, який не втратив не тільки поживних властивостей, але й смак і колір. Його хімічний склад теж майже не змінився.
  • У стародавньому світі (особливо в Єгипті, Греції та Римі) мед використовувався у якості валюти нарівні з золотими монетами. Це свідчить про те, що тоді мед був досить дефіцитним продуктом, і далеко не кожна людина мала змогу його придбати.
  • Існують отруйні сорти меду. Їх отримують з нектару отруйних рослин. Такий мед називають п’яним і його ні в якому разі не використовують в їжу.

Фото: pexels

поширити новину: