Ви тут:
Суспільство Україна

Законопроект “Про медіа” підтримав профільний комітет ВР

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР підтримав законопроект «Про медіа» та рекомендував винести його на розгляд сесійної зали Верховної Ради.

Про це написав у Facebook голова комітету, член фракції «Слуга Народу» Микита Потураєв.

За його словами, для телебачення, радіо, друкованих ЗМІ майже нічого не змінюється. Єдине нововведення – це перехід усіх регуляторних функцій до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Також законопроект про “Медіа” не вводить “драконівський контроль” над онлайн-ЗМІ.

“Онлайн-медіа, або всі, хто працює в інтернеті, можуть САМІ обрати – реєструватися їм у якості медіа чи ні. До речі, реєстрація даватиме працівникам таких медіа і самим медіа додаткові можливості – від захисту до підтримки”, – йдеться у повідомленні.

Він зазначив, що законопроект розповсюджує вимоги щодо прозорості структури власності, що вже працюють стосовно телебачення і радіо, на всі медіа, які матимуть бажання добровільно зареєструватися. Діяльність інформаційних агенцій визнається просто різновидом бізнесу з надання інформаційних послуг. Оскільки держава не повинна втручатися у відносини між замовником та постачальником платної послуги, то інформаційні агенції за новим законом не вважатимуться медіа. Але вони можуть зареєструвати свої інтернет-ресурси в якості онлайн-медіа, якщо цього забажають.

“Ми відходимо від застарілого терміну «засоби масової інформації» і переходимо до вживання сучасного терміну «медіа». Законопроект «Про медіа» вперше дає визначення мовленню громад, мовленню місцевих спільнот, визначає різницю між такими медіа та забезпечує незалежність їхніх журналістів та редакції від місцевої влади”, – підсумував Микита Потураєв.

У Національній спілці журналістів України обурені, що аргументи сотень професійних журналістів не те що не були враховані, а взагалі не стали предметом дискусії для нардепів від фракції «Слуга народу».

«Профільний» парламентський комітет має демонструвати повагу до медіа-галузі, опікуватися захистом інформаційного простору та підтримкою українських медіа.  Натомість, інформаційна політика у «Слуг народу» зводиться до посилення медіа-регулювання та ревізії законів про права журналістів та ЗМІ. Переконаний, що десятки років професійного журналістського стажу підписантів протестних заяв та їхня величезна аудиторія не повинні так грубо ігноруватися депутатами”, – написав у Facebook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, на засіданні Комітету гуманітарної та інформаційної політики “ЗА” проголосували нардепи з Полтавщини Андрій Боблях та Дмитро Нальотов.

Фото: радіо Свобода

поширити новину: