Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

За три місяці лікарі виписали 2,3 млн е-направлень

Про це повідомили у Нацслужбі здоров’я та розповіли чому е-направлення є обов’язковими.

1 квітня більшість безоплатних медичних послуг в Україні надаються через електронні направлення. Їх можуть видавати як сімейні лікарі, терапевти і педіатри, так і вузькі спеціалісти.

В електронній системі охорони здоров’я зареєстровано вже понад 2,3 млн е-направлень, майже 80% із них видали лікарі первинки, ще 20% – спеціалізовані лікарі.

“Електронне направлення необхідне, якщо пацієнт хоче отримати безоплатну послугу за Програмою медичних гарантій. Наприклад, сімейний лікар визначає, що пацієнту необхідна діагностика в гастроентеролога. Він створює е-направлення і пацієнт може звернутися до фахівця в тому закладі, який обере сам, якщо він має договір з НСЗУ. Гастроентеролог також може виписати е-направлення, якщо пацієнт потребує допомоги інших фахівців”, – зазначають у НСЗУ.

Е-направлення не лише дають доступ до безоплатних послуг, а й формують коректну медичну статистику, що дозволить у майбутньому ефективно використовувати бюджет охорони здоров’я на потреби пацієнтів.

“Е-направлення створюється обов’язково, але якщо вам зручніше з паперовим, попросіть лікаря його роздрукувати. Таке направлення буде містити штрих-код, дату виписки, дату, до якої воно дійсне, ім’я та діагноз пацієнта, назву послуги, ім’я та контакти лікаря і додаткові інструкції чи нотатки для пацієнта у разі потреби”, – наголошують у службі.

До медичного закладу можна звернутися й без направлення, проте в такому разі за послуги слід заплатити офіційно через касу – закон це дозволяє.

Перейти до вмісту