Ви тут:
Суспільство 

Як обрати стиглий та солодкий кавун

Коли з’являються перші ранні кавуни на прилавках магазинів, завжди виникає питання: чи можна їх купувати,чи не буде шкоди від їх вживання? Хороший кавун можна купити не раніше середини серпня. У ранніх кавунах, якщо він і виявиться солодким, нітратна начинка буде щедрою.

Фахівці ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області розповіли, як обрати стиглий, солодкий кавун, який буде безпечний для здоров’я. 

“Норма концентрації нітратів у кавунах – до 60 мг/кг, а у динях – до 90 мг/кг сирої маси. І якщо  у вас немає власної мобільної лабораторії для перевірки, маємо кілька порад , як не отруїтися”, – йдеться у повідомленні.

  • Не купуйте баштані з товстими білими прожилками – це вказує на величезну кількість канцерогенів;
  • Не купуйте ягоди при дорозі – кілька годин на пилюці роблять чисті продукти багатими на свинець, через це вони стають непридатними для вживання;
  • Не купуйте кавуни і дині на стихійних ринках – швидше за все, вони або не мають експертного висновку лабораторії , або це партії , недопущені у магазин через високий вміст нітратів;
  • Не купуйте м’які або ягоди з вм’ятинами – у них уже почався процес бродіння;
  • Не купуйте розрізані навпіл кавуни або дині, накриті плівкою – під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, унаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.
  • Не купуйте баштанні з сухим хвостиком – це означає, що ягода зірвана давно. Найкраще брати кавун чи диню з зеленуватим хвостиком.
  • Перед покупкою поплескайте по ягоді: спільний плід матиме дзвінкий звук;
  • Розрізані ягоди слід зберігати не більше доби, навіть, якщо вони знаходяться у холодильнику.
  • Не доїдайте кавуни чи дині до шкіри – залиште 3 см м’якоті, бо у ній найбільше нітратів;
  • Перед вживанням треба обов’язково помити під проточною водою.

А для того, щоб не гадати, чи хороша ягода, чи ні – купуйте лише у дозволених місцях. Також не забудьте запитати про документи на товар, де має бути вказана інформація про країну, де вирощений плід, час складання урожаю, вміст нітратів та інші характеристики.

Чим корисні кавуни: кавун на 90% складається з води, цим пояснюється його сечогінна дія, а це надзвичайно корисно при набряках серцево-судинного і ниркового походження. Крім того кавуновий сік добре прочищає печінку, допомагаючи виводити токсини різного походження. На процес кровотворення благотворно впливає фолієва кислота, адже кавун один з чемпіонів по її змісту.

Солодкий кавун містить глюкозу і сахарозу, які не тільки легко засвоюються, але й корисні для здоров’я. Клітковина, її в кавуні також чимало, покращує перистальтику кишечника, а тому регулярне вживання кавунової м’якоті показано тим, хто страждає такою проблемою як запори.

Варто звернути на кавун увагу тим, хто страждає нефритами і пієлонефритами – природні луги, що містяться в кавуні, запобігають утворенню каменів у нирках. Можна порадувати і гіпертоніків – 150 г кавунової м’якоті містять добову дозу магнію, необхідного людям з такою проблемою. Ну, і, інші приємні бонуси у вигляді заліза, вітамінів С, В1, В2, С, РР також корисні й необхідні людям різного віку.

“Шановні споживачі, якщо у Вас виникли сумніви щодо якості харчового продукту, чи неправильного маркування, просимо звертатися до Головного управління для вжиття невідкладних заходів за  телефонами: приймальня – (0532) 60-66-47,  Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини –  (0532) 56-99-63, або надсилайте скарги поштою на адресу: вул. Воскресенський узвіз,7, м. Полтава, чи на e-mail: pol_gydpss@polvet.gov.ua”, – додають у ГУ Держпродспоживслужби у Полтавській області.

Фото: pexels

поширити новину: