Ви тут:
PROвсе Суспільство 

В Україні починають вирощувати мексиканську картоплю з ароматом яблука

Насіння хіками, відомої ще як мексиканська ріпа, чи мексиканська картопля, активно продають інтернет-магазини України. За упаковку просять до 100 гривень, повідомляє АгробізнесСьогодні.

Хікама активно культивується в країнах Південної і Центральної Америки, Південно-Східної Азії та Китаї. Вона любить тепло і досить вологий ґрунт, а тому її вирощування в південних регіонах України цілком можливе.

Зовні бульба за формою і розміром схожа на ріпу, у неї теж 2 хвостика, зверху і знизу. Вага бульби в середньому 300 грам – 1 кг, деякі бульби досягають гігантських розмірів і важать під 20 кг. Шкірка у бульби тонка, жовтого кольору. М’якоть коренеплоду вершково-біла, хрустка, за структурою нагадує сиру картоплю або грушу.  Аромат коренеплодів хіками дуже далекий від картопляного – він має характерний солодкуватий запах соковитих яблук.

Коренеплоди хіками часто вживають в їжу в свіжому вигляді, приправивши соком лайма, невеликою кількістю солі або, навпаки, гірким перцем «Чілі». Хоча частенько його відварюють як картоплю.

З насіння хіками виготовляють дерматологічні препарати. При проблемах зі шкірою застосовуються не безпосередньо бульби хіками, а насіння і вичавки з них. Крім цього, з міцних волокон стебла хіками роблять рибальські сіті. Фермери Мексики і Центральної Америки здавна використовували цей овоч як корм для худоби.

поширити новину: