Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві відкрилась виставка до 100-річчя з дня народження художника-фронтовика Володимира Павлюченка

28 липня у Полтавському краєзнавчому музеї відкрилась виставка “Життєва палітра воїна і художника Володимира Павлюченка”.

5-го липня виповнилося 100 років з дня народження художника-фронтовика Володимира Павлюченка (1920 – 2008).

 У 1940 році хужожник закінчив художню студію при обласному Будинку народної творчості. Пройшов вогненними дорогами Другої світової війни від рідної Полтави до Берліна й Праги. Воював у званні єфрейтора 6-го окремого батальйону зв’язку 28-ї армії, повідомляє Полтавський краєзнавчий музей.

За життя Володимир Павлюченко експонував свої твори на багатьох виставках в Україні та за кордоном. До експозиції персональної виставки майстра увійшло близько 100 художніх та графічних робіт. За життя художник уважно вивчав і спостерігав натуру, реалістично змальовував людей, навколишнє середовище. Щедрістю почуттів, теплотою приваблюють полтавські краєвиди: “Дніпро восени”, “Весна. Велика Багачка”, “Полтава. Біля вічного вогню”. Значне місце у творчості Володимира Євгеновича займала воєнна тематика: спогади про ратні подвиги й будні періоду війни. Їй він присвятив ряд творів: “Проліски”, “Юність наша”, “Солдатські пайки”.

Класикою стилю соцреалізму є полотно митця “Проліски. 1945 рік”. У творчому доробку майстра є також професійно виконані графічні аркуші й газетні замальовки, ліногравюри, ескізи марок, листівок та конвертів, ескізи до театральних вистав і монументально-декоративного оздоблення будівель. 

Виставка працюватиме до 23 вересня.

Перейти до вмісту