Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві презентували екологічний проєкт “ОАЗА”

28 липня у кінотеатрі «WIZORIA» Колос» презентували проєкт з екологічного моніторингу міста «ОАЗА», що уже стартував у Полтаві.

Майже півтора року тому у фахівців “Інституту розвитку міста Полтава” виникла ідея дослідити мікроклімат міста. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Проєкт реалізований КО “Інститут розвитку міста” за підтримки ГО “Структура” та “Фонду Фрідріха Науманна за Свободу”. 

На презентації розповіли для чого потрібен проєкт, чому саме “ОАЗА” та що це означає, обговорили технічні рішення моніторингу якості повітря у місті, презентували сайт «ОАЗА». А також розповіли про негативний вплив часток PM2.5 та PM10, які можуть потрапити в організм будь-якої людини.

“ОАЗА” – це так зване продовження проєкту “Мікроклімат Полтава”. Це – система публічного онлайн екомоніторингу у Полтаві. Першим кроком у створенні цього проєкту стало опитування “Стан екологічної ситуації житлового середовища в м. Полтава”, у якому взяли участь більше тисячі містян. Опитування провели спільно зі студентською радою Полтави у рамках роботи над втіленням Концепції інтегрованого розвитку міста “Полтава 2030”, одним із проєктів якої є “Створення інформаційно-моніторингового центру з незалежною лабораторією контролю стану довкілля в місті”.

Наступним кроком стало створення системи моніторингу якості повітря, яким ми дихаємо. У тестовому режимі запрацювали 8 датчиків-пиломірів, які показують рівень забруднення у режимі реального часу та цілодобово передають дані на загальнодоступний сайт air.pl.ua

Напрямки проєкту:

– моніторинг стану повітря у місті на сторінці у Фейсбук та Телеграм каналі (де щодня готують оперативну інформацію)

– публікація цікавого та корисного контенту на важливі теми урбан екології

– навчання містян еко-свідомості

– встановлення датчиків-пиломірів

– та багато іншого.

Фото: Полтавська міська рада 

Перейти до вмісту