Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві нагородили лауреатів Премії імені Панаса Мирного

31 липня у Полтавському літературно-меморіальному музеї Панаса Мирного відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Премії Полтавської обласної ради імені Панаса Мирного.

Премія заснована у 1999 році для відзначення громадян за визначні успіхи в галузі літератури, літературознавства, музики, живопису, архітектури, народної творчості, журналістики, публіцистики за кращі здобутки, які утверджують гуманістичні й національні ідеали, духовні цінності українського народу, є вагомим внеском у національно-культурне відродження Української держави.

Цьогоріч, за рішенням журі, лауреатами стали:

У номінації «Література, літературознавство» премію розділили між письменником, краєзнавцем Юрієм Коцегубом (книги “Болбочан. Поміж двох вогнів” і “З Україною в серці, з шаблею в руці”) та доктором філологічних наук, професором кафедри русистики та східноєвропейських студій Університету Коменського у Братиславі Феліксом Штейнбуком за збірку критичних есеїв-мініатюр “Інкубація “Яєць динозавра”.

“Шлях до видання книг був надзвичайно довгим. Зокрема, книга “Болбочан. Поміж двох вогнів” написана у 2014 році. Я провів аналогії з сучасністю: події на Сході України та похід Болбочана на Крим у 1918 році”, – розповів Юрій Коцегуб.

Науковець з Братислави Фелікс Штейнбук наголосив, що ця премія для нього дуже важлива.

“Будучи уродженцем Волині, Полтавщина залишається для мене літературним центром. Не міг собі уявити, що колись буду на рідній землі Панаса Мирного. Я опинився тут завдяки творчості Олеся Ульяненка, яку досліджував. Я щасливий і втішений, що до цього світла виявився причетний”, – додав він.

У номінації «Народна творчість, народні ремесла» кращим визнали майстра художньої кераміки, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Геннадія Тихонова за творчий доробок.

У номінації «Журналістика, публіцистика» переможцем стала член Національної спілки журналістів України, поетеса, викладач українознавства Валентина Філоненко за художньо-публіцистичне видання “Благословенна Богом і людьми”.

Дипломи вручили депутат обласної ради Олександр Сиченко і директорка Департаменту культури, молоді та спорту Полтавської міськради Олена Ромас.

“У 1999 році, коли засновували цю премію, ми вірили, що вона буде ще одним наріжним каменем встановлення фундаменту українства. Адже відзначення кращих митців, вчених — справа необхідна та благородна, щоб рухати вперед нашу культуру, самосвідомість українців”, – привітав лауреатів Премії Олександр Сиченко.

Після урочистостей лауреатам та гостям церемонії провели театралізовану екскурсію музеєм.

Перейти до вмісту