Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

“У кожному районі має бути патронатна сім’я”, – Катерина Рижеченко

У селі Андріївка Хорольського району проживає патронатна сім’я Наталії та Юрія Кузуб.  Подружжя виховало двох дітей, які нині мешкають окремо.

Заступник голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко оглянула умови проживання, поспілкувалася з батьками та дітьми й привітала сім’ю з Днем родини. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

У 2018 році Наталія та Юрій успішно завершили навчання за Програмою підготовки патронатних вихователів. За період функціонування до патронатної родини було влаштовано 10 дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Нині в родині перебуває 3 дитини. В грудні 2019 року малюки були  забрані у матері у зв’язку із загрозою їхньому життю та здоров’ю. Справа про позбавлення матері батьківських прав перебуває в суді.

«Ви робите надзвичайні речі. Залишайтеся такими, як ви є, будьте здорові, поважайте один одного. Завжди пам’ятайте, що ви дуже важлива сім’я, без якої ці прекрасні дітки не були б такі щасливі та усміхнені, – сказала Катерина Рижеченко. –  Якщо потрібна підтримка чи допомога, завжди звертайтеся. Обласна влада налаштована всіляко сприяти таким сім’ям. Ми налаштовані, щоб у кожному районі була така сім’я. А в умовах децентралізації – краще кілька, бо інтернати до 2026 року зникнуть зовсім.

Патронатна сім’я – тимчасова форма влаштування: термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя від трьох до шести місяців.

В області послуга патронату над дитиною активно розвивається з 2018 року. В чотири патронатні сім’ї Диканського, Козельщинського, Решетилівського та Хорольського районів влаштовано протягом двох років 28 дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ще 7 сімей патронатних вихователів розпочнуть свою діяльність найближчим часом у м. Пирятин, Диканському, Пирятинському, Лохвицькому, Решетилівському, Котелевському та Машівському районах.

Державою за надання послуги патронатним вихователям гарантується щомісячна оплата праці (п’ять прожиткових мінімумів для працездатної особи) та соціальні виплати на влаштованих під патронат дітей (два з половиною прожиткові мінімуми на кожну дитину відповідного віку).

Фото: Полтавська ОДА

Перейти до вмісту