Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Швидкість ходьби допомагає визначити, як стрімко ви старієте, – встановили вчені

Фізичний стан – це перше, що може допомогти виявити негаразди зі здоров’ям. Якщо ви почуваєтесь слабкими, втрачаєте концентрацію, постійно виглядаєте блідими та втомленими, це спонукає вас звернутись по медичну допомогу, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Однак, є й інші показники, які допомагають визначити, на скільки ви здорові, але на які дуже рідко звертають увагу. Скажімо, швидкість, з якою ви ходите, може показати, на скільки стрімко ви старієте.

Швидкість ходьби давно використовувалась фахівцями для оцінки загального стану здоров’я, особливо для пацієнтів віком від 65 років, оскільки це хороший показник сили м’язів, функції легень, здоров’я хребта та гостроти зору.

У дослідженні, опублікованому в JAMA Network Open, вивчались дані понад 1000 людей з Нової Зеландії, що народились в 1972-1973 роках. Після оцінки стало зрозуміло, що повільна ходьба може становити проблему задовго до настання старості. Ті, хто ходять повільно, старіють швидше, функціонування їх легенів та імунітету, а також стан зубів, погіршуються значно швидше, порівняно з їхніми однолітками, які ходять швидко.

Крім того, люди, які повільно ходили з дитинства, у 40 років мали в середньому на 12 пунктів нижчий інтелект, ніж ті, хто ходить швидко.

Зрештою, науковці дійшли висновку, що не тільки тіло тих людей, що повільно ходять швидше старіє, але і їхній мозок. Дослідники припустили, що така різниця в рівні інтелекту та загальному стані здоров’я може бути пов’язана зі способом життя або кращим станом здоров’я у дитинстві. Вони вважають, що швидкість ходьби в молодому віці може допомогти у прогнозуванні погіршення здоров’я, щоб люди могли внести необхідні зміни у свій спосіб життя.

Перейти до вмісту