Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про додаткову відпустку за особливий характер праці розповіли в Держпраці Полтавщини

Відповідно до п.1 ст.8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці за Списком виробництв, цехів, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11 97 р. №1290 (додаток 2 у редакції постанови від 13.05.2003р. № 679 ( із змінами) (далі Список).

Про щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці розповів головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Гаркава Н.В.

Проведення атестації робочих місць за умовами праці для встановлення зазначеної відпустки чинним законодавством не вимагається.

Відповідно до п.6 і 7 Порядку застосування Списку, затвердженому наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 №16 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 30.01.98 за № 57/2497, додаткова відпустка за особливий характер праці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу.
У розрахунок часу, що дає право працівникові на таку відпустку, зараховуються лише ті дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менш як половину тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Конкретна тривалість відпустки встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в таких умовах (ст.8 ЗУ «Про відпустки»).

У колективному договорі передбачаються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема встановлення режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку, встановлення гарантій, компенсацій, пільг (ст.7 Закону України «Про колективні договори і угоди» та ст.13 КЗпП).

Отже, конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором, фактична тривалість такої відпустки залежить від кількості фактично відпрацьованих днів, у які працівник був зайнятий в умовах, передбачених Списком не менш як половину встановленої тривалості робочого дня.

До початку роботи за укладеним трудовим договором власник або уповноважений ним орган зобов’язаний, зокрема – проінформувати працівника під розписку про умови праці на робочому місці, а також про його права на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до чинного законодавства і колективного договору.

фото ілюстраційне

Перейти до вмісту